Makó és környéke

2012.08.16. 22:04

Aláírást gyűjtenek a polgármester ellen

Ambrózfalva - Aláírásgyűjtést kezdeményeztek Ambrózfalván a polgármesterrel és a testülettel elégedetlen helyiek. Az ívet a legközelebbi nyílt ülésen adják át. A polgármester szerint személyes érdekek állnak az akció mögött, és ő csak azzal hibázott, hogy félig lebontatott egy ferde kéményt.

Bakos András

[namelink name="Mitykó Mátyás Márton"] 2010-ben a több cikluson át újraválasztott Tuska Györgyöt győzte le a polgármesteri székért folyó küzdelemben: ő 142 voksot kapott, Tuska 93-at. A választók 57 százaléka nyilvánított véleményt a közel 500 lelkes településen. A polgármestert és a testületet lemondásra felszólító petíció és az aláírásgyűjtés kezdeményezője, [namelink name="Abonyi Imre"] bevallja, ő is Mitykóra szavazott. A kéményseprőként dolgozó ambrózfalvi polgár azt mondja, annak idején változásra számított, de az új polgármester munkája nyomán inkább romlott, mint javult az élet Ambrózfalván, bezárt az időseket ellátó intézmény és majdnem az iskola is. A környékbeli települések helyett pedig Csanádpalotához húz az önkormányzat, ami Abonyi és az aláírók szerint szintén ésszerűtlen. Amikor a szülők úgy döntöttek, hogy társadalmi munkában kifestik az iskola és az óvoda egy-egy helyiségét, a község vezetője nem támogatta a kezdeményezést, sőt az egyik óvónőt felelősségre vonta. A szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke, [namelink name="Kis Györgyné"] azt mondja, nekik az esett rosszul, hogy a szlovák napra nem ment el a polgármester, pedig hagyomány, hogy ezt a rendezvényt a községvezető nyitja meg. A nemzetiségi lapban a polgármester azt nyilatkozta, nem kapott meghívót a programra, de ez Kisné szerint azért furcsa, mert ő a képviselő-testület nyilvános ülésén személyesen mindenkit meghívott.

– Nem akarok örökké polgármester lenni, de a ciklusomat szeretném kitölteni – mondta lapunknak Mitykó Mátyás Márton, aki hallott az aláírásgyűjtésről. – Én azon vagyok, hogy az önkormányzat ésszerűbben működjön, mint korábban, és arra költsünk, amire tényleg szükséges. Az idősek klubjába hárman jártak, ezért léptünk, ez elbocsátással járt. Tudom, hogy ezzel én személyes érdekeket sértek, de vannak fontosabb, közösségi érdekek. Azt pedig szülők mondták, hogy csináljak valamit, mert Abonyi úr benn van az óvodában, az óvónőkkel körülülik az asztalt, beszélnek valamit, a gyerekeknél meg nincs senki. Tényleg telefonáltam, és érdeklődtem, de nem fenyegettem senkit. Ez a gyűjtés akkor indult el, amikor vásárhelyi mintára felvetettem, hogy vezessük be a telekadót, de tartom, hogy nem hibáztam. Legfeljebb akkor, amikor az orvosi rendelőhöz tartozó lakás kéményéből lebonttattam néhány sor téglát, és kiderült, az már nem az önkormányzat épületrésze. De az a kémény olyan ferde volt, hogy a pisai torony jelenthetett volna neki! Ez balesetveszély. Én is hallottam már kritikát Abonyi úr kéményseprő munkájára.

Eddig 120 aláírás gyűlt össze, a kezdeményező azt tervezi, a legközelebbi nyílt képviselő-testületi ülésen fogja átadni a petíciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!