Makó és környéke

2015.04.02. 18:00

A forgalmazó szerint nem minősül kábítószernek a makói "szobaillatosító"

Makó - Mindenki vigyázzon a gyerekére, megint árulják Makón a szert! – riadóztatja a szülőket a Facebookon egy drogfüggésből kigyógyult lány édesapja. Elmentünk a forgalmazóhoz. Azzal kezdte, tudja, hogy amit árult, csak kevesen használták szobaillatosítónak.

Bakos András

Beszélgetés közben sokszor visszakérdez. Gyakran be se tud fejezni egy mondatot, mert elfelejti az elejét. Sokszor elbambul. Hamar kiborul. A szeme vörös. Ilyen az, amikor a gyerek fogyaszt valamit – magyarázza egy makói lány édesapja. Lapunk Facebook-csoportjában, a Makón élek oldalon ő tett közzé egy drámai hangú felhívást arról, hogy mindenki vigyázzon a gyerekére, mert a városban megint árulnak bódító hatású szereket. A kereskedő is a Facebookon reklámozza magát.

Az apuka bizonyítékul fölrakta a legutóbbi, március 21-i hirdetés szövegét is: „Figyelem! Újra nyitva. Nyitva tartás ma 19 óráig. Holnaptól reggel 6-tól este 8-ig. Az általunk árusított szobaillatosítók nem tartalmaznak olyan hatóanyagot, mely kábítószernek vagy pszichoaktív anyagnak minősülne. Termékeink nem tartalmaznak tiltott anyagot, így ezek importja, exportja, forgalomba hozatala, vagy más jellegű felhasználása nem minősül sem bűncselekménynek sem szabálysértésnek! ... Nem rendeltetésszerű használatért felelősséget nem vállalunk. Kizárólag 18 év feletti személyek kerülnek kiszolgálásra. Üdv: büntetlen élvezet. SZILVI"

Ez az élvezet azért lehet büntetlen, mert az anyag, amelyet többnyire növénytörmelékkel, dohánnyal együtt, cigarettába sodorva szívnak el, még épp nem szerepel a tiltott szerek listáján. Az egész iparág figyeli a jogszabály-módosításokat, a tilalmas vegyületek listáját, amit tiltanak, ahelyett új kell. Ez verseny, amelyben az igazságszolgáltatás keze meg van kötve. Házkutatást tartanak a kereskedőnél, a lefoglalt árut laborba küldik, és ha nem találtak olyan vegyületet, amely rajta van a tiltólistán, az akciónak annyi a hatása, hogy a díler vagy megunja a zaklatást, vagy még jobban figyeli a törvényt.

Ahogy a nemzeti dohányboltban

2011 októberében országszerte híre ment, hogy Debrecenben bezárattak egy üzletet. A bolt emlék- és ajándéktárgyak árusítására kért engedélyt, de az ellenőrzéskor kevés ilyet találtak, annál több növénydarálékot. Ezekről azt mondták a boltban, hogy szobaillatosító. A hivatal úgy döntött, megtiltja a forgalmazást, azon az alapon, hogy a növénydarálék nem emléktárgy. A debreceni önkormányzat érvényt tudott szerezni a döntésének. Bírságolt, a bolt bezárt, törölték a nyilvántartásból. Lapunk nemrég mutatott be egy Szegeden működő boltot, amely kertészeti üzletnek nevezi magát, és tényleg árul magvakat, de olyan növényi kivonatokat is, amelyek tudatmódosító hatásúak. A bolt vásárlóköre fiatal, viszont csak a 18 évesnél idősebbeket szolgálja ki – mint a makói lányos apuka által említett kereskedő, akinél kamera is működik, mint egy nemzeti dohányboltban. Írtunk neki a Facebookon, ő pedig visszaírt. Találkoztunk, válaszolt a kérdéseinkre.

Dömötör Attila azt mondja, azért fejezik be a kereskedést, mert az újabb összetevők és a verseny miatt életveszélyessé vált az üzlet. Fotó: Bakos András

Dömötör Attila azt mondja, azért fejezik be a kereskedést, mert az újabb összetevők és a verseny miatt életveszélyessé vált az üzlet. Fotó: Bakos András

Amit tiltanak, azt nem szabad

– Vannak, akik ezt tényleg szobaillatosításra használják, de csak kevesen – tisztáz egy lényeges körülményt Dömötör Attila, aki korábban őstermelő volt, most rokkantnyugdíjas. – Ez az áru por alakban kerül az országba, de mivel úgy nem lehet elszívni, itthon acetonba áztatják, valamilyen vivőanyaggal, zsályával vagy más növényi törmelékkel keverik. Szárítás közben az aceton elillan. Különböző fantázianeveken fut, mi már csomagolva vettük. A mieinknek, ahogy tudom, nem volt közvetlen veszélye. Mondták is néha, hogy gyenge a cucc. Hatása mégis volt, amikor az egyiket cigarettába sodortam, elszívtam, megszűnt az epegörcsöm. Többször is járt nálunk a rendőrség. Amit elvittek, abban nem találtak olyat, ami kábítószernek, pszichotróp vagy pszichoaktív anyagnak minősült volna – más kérdés, hogy amikor eljárás közben jelent meg az új C lista, és arra már rákerült az egyik anyag, ami nálunk is volt, akkor azokat a csomagokat már nem adták vissza. Igen, folyamatosan figyeltük a listát. Előbb félévente, aztán negyedévente frissült, most már akár sűrűbben is. Ez látszatmegoldás és veszélyes is, mert a vegyészeknek egyre rövidebb idejük van arra, hogy új anyagokat kísérletezzenek ki. Nincs elég idő a kipróbálásra. Sokszor a díler sem tudja, mit árul, a gyerek pláne nem, hogy mit vesz. Hallottam, hogy valahol patkánymérget kevertek bele. Ez már nem tetszik, életveszélyes. Nem vagyok drogszakember, de szerintem a kormány többre menne, ha a vivőanyag felől próbálná megfogni ezt az iparágat, termékhamisítás vagy ilyesféle jogcímen.

Fölvette a kamera

Dömötör Attila gyakran olvassa azt, hogy amit ő, illetve a felesége árult, az a szegények drogja. Szerinte ez nem így van: náluk a vevők nyolcvan százaléka tehetős fiatal, ahogy tudja, akad közöttük orvos, igazságszolgáltatásban dolgozó vagy hivatalnok szülő gyereke. Ezek a fiatalok mindent kipróbálnak, amit akarnak, megszerzik maguknak, és nem félnek a következményektől. A szülők, ha rájönnek, annál inkább.

– A probléma visszaszorítása a szülők szégyenérzete miatt is nehéz: nehogy már kiderüljön, hogy az ő gyerekük ilyesmit tett! Hozzánk egyszer egy tizenkét éves gyerek jött illatosítóért. A feleségem kérte tőle a személyijét, aztán megkértük, hívja föl az édesanyját. Odahívtam az asszonyt a ház elé, beszéltünk, van róla kamera- és hangfelvétel is. Kiderült, nem szeretné, hogy a hatóság is tudjon erről, mert a gyereknek van már ügye a gyámhivatalnál – meséli Attila.

Kíváncsi voltam, miért mondja el mindezt, hiszen végső soron saját üzlete ellen beszél. – Azért, mert négy év után úgy döntöttünk, abbahagyjuk, viszont a dolgok érdekesen alakultak. Februárban közzétettük, hogy bezártunk. Felhívtuk minden fogyasztó figyelmét arra, hogy életveszélyben vannak, ha bármit megvesznek. Erre hallom, hogy másvalaki rögtön elkezdte az árusítást. Ő is tisztában lehet azzal, hogy aki fogyasztja ezt, az vevő rá, bárhonnan. Amikor nálunk házkutatást tartott a rendőrség, elvitték a kamerát is, és nem sokkal később betörést jelzett a riasztó: valaki belépett az érzékelővel védett területre. Tudták, hogy nem vesz a kamera. Csak próbaképpen írtuk ki, hogy megint nyitva vagyunk. Kíváncsi vagyok, mi történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!