Makó és környéke

2019.09.08. 16:37

A népi imádságtól a női életszerepig

A napokban rendezték meg a makói József Attila Múzeum szervezésében a Néprajzkutatók IV. Makói Találkozóját.

A napokban rendezték meg a makói József Attila Múzeum szervezésében a Néprajzkutatók IV. Makói Találkozóját, melyen a vásárhelyi Tornyai János Múzeum két munkatársa – Miklós Péter igazgató és Terendi Viktória néprajzkutató – is tartott előadást. Az esemény a két város közgyűjteményei közötti régi és szoros szakmai együttműködésnek is fontos állomása.


Miklós Péter történész, múzeumigazgató a 100 éve elhunyt folkloristáról, Kálmány Lajosról (1852–1919) beszélt, aki a dél-alföldi – elsősorban a szegedi nagytáj és a Bánság – népi szöveghagyományát, meséket, mondákat, balladákat, dalokat, imádságokat gyűjtötte össze és dolgozta fel könyveiben, tanulmányaiban. A magyar hagyományvilág párhuzamait a sztyeppei és az uráli népek tradícióiban is kereste.


Terendi Viktória Európai nők huszadik század eleji életmódja az archív fotók tükrében címmel beszélt napjainkban is zajló kutatásairól, melyek forrásanyaga – a Tornyai János Múzeum fotóanyaga mellett – svájci és portugáliai közgyűjtemények archív felvételeire is kiterjed. Hangsúlyozta: a 20. század Európa-szerte jelentős változásokat hozott társadalmi, politikai és gazdasági szempontból, melyek erőteljesen befolyásolták az életmódot is. A vizuális etnográfia módszereivel arra kereste, keresi a választ, hogy a fényképek alapján miként rekonstruálható a múlt századi európai nők élete.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!