Krimi

2023.12.19. 11:43

Megrázó fotók: mécsesekkel emlékeznek a székelyudvarhelyi kollégiumomlás halálos áldozatára

Egy fiatal fiú életét vesztette, amikor hétfőn összeomlott az épület, az ügyben vizsgálat is indult.

MW

Forrás: Székelyhon.ro

Fotó: HARGITA MEGYEI TŰZOLTÓSÁG

Borzasztó tragédia történt hétfőn Székelyudvarhelyen, amikor a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy része összeomlott. A történtekről részletesen beszámoltunk mi is, cikkünket ide kattintva olvashatja.

Fotó: Veres Nándor / MTI
Fotó: Veres Nándor / MTI
Fotó: Veres Nándor / MTI

A romok négy fiatalt temettek maguk alá, egy 17 éves fiú meghalt a tragédiában. Egy fiatal lányt a helyszínen sikerült újraéleszteni, két másik diákkal együtt kórházban ápolják.

Gyászoló diákok egy csoportja mécseseket gyújtott a tragédia közelében hétfő este, így emlékezve az áldozatokra – írja a Ripost szemléje alapján a Maszol.ro.

Hárommillió forintos adománnyal és gyűjtéssel segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Hárommillió forinttal segíti a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait az Ökumenikus Segélyszervezet, és gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a szolidaritási akcióhoz a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Kollégium” megjelöléssel lehet csatlakozni. Azt írták, a Tamási Áron Gimnázium a hárommillió forintot a katasztrófa által érintett diákok és családjaik támogatására fordítja.

 

Vizsgálat indul az ügyben

Büntetőjogi vizsgálat indult a Székelyudvarhelyen egy diák halálát és több társának sérülését okozó, részben összeomlott diákotthon ügyében, a lakhatatlanná vált kollégium csaknem száz, fedél, ruha és tanszerek nélkül maradt diákját pedig segélyben részesítik a hatóságok – közölte kedden Petres Sándor, Hargita megye prefektusa.

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormánymegbízott szerint egy 17 éves farkaslaki fiú halt meg a Tamási Áron Gimnázium hétfő délután beomlott diákotthonának romjai alatt, két sérült lány Székelyudvarhelyen került kórházba, a – szívleállással kimentett, majd újraélesztett – harmadik súlyos sérült lányt egy intenzív terápiás mentőautóval Marosvásárhelyre szállították, ő továbbra is kómában van.

Petres Sándor elmondta: a többi diáknak az illetékesek szálláslehetőséget ajánlottak fel a református gimnázium kollégiumában, de őket a szüleik hazavitték.

DECA, Ligia
Ligia Deca román oktatási miniszter mécsest helyez el a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrészénél 2023. december 19-én
Fotó: Veres Nándor/ MTI

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával hivatalból indított eljárást. A falomlás helyszínére megérkeztek az építésügyi felügyelet szakértői is, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek a tragédia bekövetkezéséhez.

Médiabeszámolók szerint a több mint százéves, általános felújításra váró kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, a fal mellett mély árkot ástak. 

Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthonban lakó tanulók – szemtanúk állítása szerint – már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik.

Az ügyben megszólaló politikusok mindegyike – Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Ligia Deca oktatási miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – a tragédia körülményeinek mielőbbi kivizsgálását, és a vétkesek felelősségre vonását követelte.

Fotó: Veres Nándor / MTI

A Székelyhon beszámolója szerint kedden délelőtt egymás után érkeztek a tragédia helyszínére a Tamási Áron Kollégium és a város többi iskoláinak osztályközösségei, hogy néma gyertyagyújtással leróják kegyeletüket elhunyt diáktársuk emléke előtt.

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is – közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

A székelyudvarhelyi tragédia miatt részvétét fejezte ki Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki hozzátette: Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!