Putyinról nincs mozaik benne

2020.06.14. 21:07

Felszentelték az orosz hadsereg főtemplomát

Felszentelte Kirill pátriárka az orosz hadsereg főtemplomát vasárnap a Moszkvához közeli Kubinka Patriot parkjában.

Moszkva, 2020. június 14. Az orosz ortodox egyház sajtószolgálata által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája (k) felszenteli az orosz fegyveres erõk fõtemplomát a Moszkvához közeli Kubinka település Patriot parkjában 2020. június 14-én. Az orosz hadsereg másfél év alatt megépített fõtemplomát az eredeti tervek szerint a nácizmus felett aratott gyõzelem 75. évfordulóján, május 9-én szentelték volna fel, de a koronavírus-járvány miatt az eseményt elhalasztották. MTI/EPA/Szergej Vlaszov

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Vlaszov

Az orosz ortodox egyházfő a templom megépítését azon „történelmi fordulat egyik jelképének” nevezte, amelyet az orosz nép és hadserege tett meg a „hitetlenségtől a hit felé”. Az avatáson a pátriárka átadta Szergej Sojgu védelmi miniszternek a kaplunovkai Szűz Mária-ikont, amelyet Nagy Péter cár vitt el 1709-ben a poltavai haditáborba, ahol az orosz katonák a svédek ellen megvívott győztes csata előestéjén fohászkodtak előtte. A szovjet időkben a kegytárgyat őrző templomot lerombolták, de az ikon megmenekült.

A másfél év alatt megépített katonai főtemplomot az eredeti tervek szerint a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján, május 9-én szentelték volna fel, de a koronavírus-járvány miatt az eseményt el kellett halasztani. A vasárnapi szertartás részvevői ugyanakkor – a helyszíni közvetítés képei szerint – nem viseltek védőmaszkot.

A templom dekorációjában a csataképek és a katonai érdemjeleket bemutató ablakok mellett megjelennek az orosz hadtörténet jeles alakjai, így Szuvorov, Kutuzov, Nahimov, Dmitrij Donszkoj és Alekszandr Nyevszkij is. Az eredeti tervekkel ellentétben a falakon nem helyezték el sem Joszif Sztálin, sem pedig – saját kérésére – Vlagyimir Putyin orosz elnök mozaikképét, aki mellett egyébként több jelenlegi orosz vezető is megjelent volna a Krím félsziget Ukrajnától elcsatolása apropóján.

Az orosz fegyveres erők orosz-bizánci stílusban megépített főtemploma a kereszttel együtt 96 méter, harangtornya pedig 75 méter magas.

A hatezer ember befogadására alkalmas templomot a hivatalos tájékoztatás szerint a magán- és céges adományok számára létrehozott, 3,6 milliárd rubeles (jelenlegi árfolyamon csaknem 16 milliárd forintos) Feltámadás jótékonysági alapból építették fel. Sajtóforrások szerint a költségek túllépték ezt az összeget, és a büdzsét Moszkva megye és a főváros is megtámogatta.

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája (k) felszenteli az orosz fegyveres erők főtemplomát a Moszkvához közeli Kubinka település Patriot parkjában 2020. június 14-én. Az orosz hadsereg másfél év alatt megépített főtemplomát az eredeti tervek szerint a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján, május 9-én szentelték volna fel, de a koronavírus-járvány miatt az eseményt elhalasztották
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A szentély 80 tonnás központi kupoláját tavaly novemberben emelték a helyére a – háború lezárásának évére utalóan – 19,45 méter átmérőjű toronydobra. A templomnak hat aranyozott, ötvözött acélvázú kupolája van. Mindegyiket a fegyvernemek védőszentjeinek szentelték. A fő kupola mennyezetének Krisztus-arcmása a TASZSZ szerint a legnagyobb ilyen mozaikábrázolás a világon.

A templom harangegyüttesének összsúlya több mint húsz tonna. A győzelem motívumaival díszített 18 harangot, amelyek közül a legnagyobb 8,5 tonnás, a voronyezsi Anyiszimov öntöde készítette el. A harangtorony magassága, a jubileumra utalva, szimbolikusan 75 méter.

A templomhoz vezető Emlékezet útja elnevezésű galéria hossza 1418 méter – a Szovjetunió számára ennyi napig tartott a második világégés. A háború 33 millió szovjet részvevőjének emlékét multimédiastandok fogják felidézni.

A lépcső kialakításához felhasználták a náci Németország hadseregétől, a Wehrmachttól zsákmányolt fegyverek, lőszerek és tanklánctalpak beolvasztott fémét.

A templom felépítésének tervét a moszkvai katonai tárca vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok 2018 szeptemberében hozta nyilvánosságra. Az orosz fegyveres erők egyébként annak az évnek az augusztusában tartottak első ízben gyakorlatot a csapatok erkölcsi és pszichológiai készenlétének biztosítására, a hadsereg és a hadiflotta tábori lelkészeinek részvételével.

Sojgu szerint a személyi állomány körében végzett lelki és felvilágosító tevékenységben „felbecsülhetetlen” szerepük van a katonaság ortodox templomainak.

A hadsereg főtemploma, amelynek plébánosa maga a pátriárka, egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, a tábori lelkészek és a civilek számára egyaránt.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a templom a hívők előtt június 22-én – a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján – nyitja meg kapuit.

Moszkva belvárosát vasárnap este lezárják a járvány miatt június 24-re – a frontról visszatért szovjet csapatok győzelmi díszszemléjének 75. évfordulójára – átütemezett parádé éjjeli próbája miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!