Ország-világ

2007.01.17. 15:19

„ Hangos” szövegszerkesztők

Az eddiginél is több sorstárs szeretne dolgozni, a Lions klubok által támogatott győri rehabilitációs központ a megyei vakügy igazi motorjává vált. A többi közt ez is elhangzott a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének küldöttközgyűlésén tegnap a győri Galgóczi-könyvtárban, ahol a legfontosabb eredményeket, s az idei év célkitűzéseit vették számba.

Harcsás

Zilahi György elnök – noha számos, országosan is modell jellegű programról számolt be a tagságnak – beszámolójában kiemelte, továbbra is nagy szükség van a társadalom szemléletváltására, a többsé-

gi társadalom elfogadására. Munkájuk csakis ezzel a fajta támogatottsággal válhat eredményesebbé, színvonalasabbá. Tavaly számos kitűnő program helyszíne lehetett a vakok és gyengénlátók rehabilitációs központja Győrött, ahol nemcsak az egyszerűbb munkavégzés, a bedolgozói tevékenység, de egyéb sport- és kulturális programok is megvalósulhattak. Az eddiginél is többen szeretnének munkát vállalni, a megyei elnök azt is fontos eredménynek tartja, hogy a közelmúltban a szombathelyi Savaria kft.-nek köszönhetően újabb 30 sorstárs jutott bedolgozói munkához.
„ A munka nemcsak az értelmes elfoglaltságot, de egyben az integrációt is jelenti. Kevés azonban a lehetőség, a pályázat, s ezt onnan is érzékeljük, hogy a legtöbben ezért keresnek fel bennünket” – mondta Zilahi György.
A beszámolókat követően a soproni és a győri könyvtár vakoknak és gyengénlátóknak szóló programjaival, illetve a könyvekhez való hozzáférés lehetőségeivel is megismerkedhettek a sorstársak. Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi-könyvtár igazgatója például egy Braille-nyomtatóhoz csatlakoztatható, úgynevezett „beszélő” jegyzetelőt hozott magával, amit – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a helyszínen kipróbálhattak az érdeklődők.
„ A vakok számára használatos jegyzetelőeszköz a notebookhoz hasonlóan működik – részletezte a soproni könyvtár igazgatója, aki rendkívül hasznosnak ítélte a közgyűlésen való részvételét. – A tizenkét órányi készenléti időben működő Braille-jegyzetelő szövegek mentésére és visszaolvasására alkalmas. A megyében egyedülálló készüléket pályázaton nyertük, s nemcsak ezzel, de hangos szoftvereinkkel, nagyítógépeinkkel is várjuk a sorstársakat intézményünkben” – tette hozzá Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi-könyvtár igazgatója.
A győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár 2006-ban szintén pályázati keretből bővítette eszközállományát. Mint azt dr. [namelink name="Horváth Sándor"] Domonkos igazgatótól megtudtuk, a Prisma olvasógép mellett a gyengénlátók szolgálatába állították azt a képnagyító szoftvert, amely nagyban könnyíti az olvasást és könnyebbséget jelenthet az ingyenes internet-hozzáférés is.
„ A könyvtár felső szintjéhez megépült rámpa nem csupán a mozgáskorlátozottaknak, de a vakoknak és a babakocsival közlekedő anyukáknak is nagy segítség. A vakokat zenei gyűjteményünkkel is várjuk, és a jövőben egy hangoskönyvgyűjtemény kialakítását tervezzük” – zárta dr. [namelink name="Horváth Sándor"] Domonkos, a győri Galgóczi-könyvtár igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában