Ország-világ

2007.01.09. 15:19

4,2 milliárd forint jut idén a Lépj egyet előre programra

Mintegy 14 ezren juthatnak hozzá piacképes szakképesítéshez a múlt év februárjában indított "Lépj egyet előre" program keretében, amelyhez 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

A múlt év februárja óta 10 500 személy kapott lehetőséget arra, hogy az adott megyében a munkáltatók által leginkább keresett szakmához jusson. A programra való jelentkezéseket idén tavaszig fogadják, a képzés ingyenes. Sokaknak a felajánlott szakmák, a képző intézmények közelsége, a képzések időbeosztása tűnt kedvezőbbnek, mint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által kínált egyéb képzések.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által egy évben a különféle képzésekbe bevont személyek száma egyébként e program résztvevőinél jóval több, eléri a 100 ezret.

Azok az álláskeresők, akik nem regisztráltatták magukat, vagy olyan munkavállalók, akik a jobb munkaerőpiaci pozíció érdekében akarnak szakmát szerezni, eleve csak ebben a programban vehetnek részt. A 10 500 támogatott 45 százalékának jelenleg is van munkája, de a képzettséggel jelentősen javíthatja munkaerőpiaci pozícióját.

A "Lépj egyet előre" program sajátossága hogy elsősorban a képzettséggel egyáltalán nem rendelkezőkre koncentrál. A program célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból 70 százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett, szakképzetlenek képzését. Csak 9 százalékos arányban kerülhetnek a képzésbe azok, akik már rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel.

Ez volt az oka, hogy az eddigi 26 500 jelentkezőből 10 500 vehet csak részt a támogatott képzésben. A többiek már rendelkeztek valamilyen szakmával, ezért nem kaphattak lehetőséget erre. A 9 százalékos lehetőséget igen gyorsan betöltötték a jelentkezők. A rendelkezésre álló keretből még további jelentkezőket is támogatnak, lehetséges, hogy a takarékos, hatékony pénzfelhasználással a 14 ezret is eléri az első "Lépj egyet előre" programba bevontak száma.

Az idén induló két éves program során viszont már nagyobb lehetőséget kívánnak adni a szakmával rendelkezőknek is. Sokan ugyanis olyan elavult szakmával rendelkeznek, amely nem ad lehetőséget az elhelyezkedésre. A képzésekre több mint 300 képző intézménnyel szerződött a hivatal. Ezek mind akkreditált, garantáltan minőségi képzést kínáló intézmények.

A támogatott szakmák megyénként eltérnek, de az egyes megyékben is időről-időre változik a keresett szakmák listája. Befolyásolják ezt gyárbezárások, új munkáltatók jelentkezése. A legkeresettebbek valamennyi megyében a kereskedelmi, az építőipari, a forgácsoló, a lakatos, a szerszámkészítő, a szakács, a pék, a szociális gondozó, a szociális ápoló szakmák. A 10 500 eddigi támogatott személy közül 2300-an már hozzá is jutottak a szakképesítéshez, ők a rövidebb idejű tanfolyamokon vettek részt, könnyűgép vagy nehézgép kezelő szakmát szereztek.

A program folytatásának előkészítésén dolgoznak, a következő két évre a tervek szerint 9 milliárd forint használható majd fel, évente 10 ezer felnőttet, munkavállalót vagy inaktív személyt kívánnak bevonni ezekbe a képzésekbe. A múlt évi és az idei programot egyaránt az Európai Unió 75 százalékos támogatásával szervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában