Ország-világ

2007.01.29. 15:19

A cél a megújítás

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországot erőssé, befolyásossá kell tenni, és meg kell újítani; erről a miniszterelnök az MSZP országos választmánya előtt beszélt szombaton. Hangsúlyozta: az elmúlt években Magyarország „szétforgácsolta az erejét az önzésből, félreértésből és bizalmatlanságból fakadó vitákban” és a politika szereplői egyre jobban egymással, a pillanat igényeivel foglalkoztak, nem pedig azzal, hogy mi lesz holnap és mi történik a világban. Gyurcsány Ferenc úgy látja, a megértés, a változtatás igénye és a reformok továbbvitele tudja kimozdítani az országot a mostani helyzetből.


A költségtérítésről

Az MSZP Országos Választmánya kezdeményezi, hogy legyen egyeztetés a frakciók között az országgyűlési képviselők költségtérítési rendszerének megváltoztatásáról. Ezt [namelink name="Simon Gábor"] jelentette be a testület ülése után. A politikus úgy fogalmazott, hogy a szocialista párt választmánya – ami a tisztújító kongresszus előtti utolsó ülését tartotta – támogatja, hogy változzon a honatyák költségtérítésének eddigi gyakorlata, és kezdjenek erről egyeztetést a frakciók.

Igazságosság

Hol tart a polgári Magyarország? – Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető szerint többek között erre az alapvető kérdésre keresi a választ a Fidesz vitasorozata, amelynek igazságosságról szóló zárókonferenciáját ő maga nyitotta meg szombaton, Budapesten. „Reméljük, hogy a Fidesz májusi kongresszusára sikerül megadni a választ egy olyan vitairatban, amely háttéranyagként szolgál a küldötteknek és a párt közéletének, később pedig konkrét politikai program formájában is testet ölt” – hangsúlyozta.

„ Új többség jött létre”

Új többség született Magyarországon a kormánnyal szemben – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az ellenzéki párt vitasorozatának igazságosságról szóló zárókonferenciáján. Mint mondta, 2006 tavaszán létezett egy régi többség, amely az MSZP–SZDSZ koalíció mögé sorakozott fel, azonban ez a régi többség elfogyott, szertefoszlott, és egy új többség jött létre a kormánnyal szemben. Orbán Viktor szerint a régi többség többek között azért foszlott szét, mert képviselői becsapták és megtévesztették az embereket, felhatalmazás nélkül kormányoznak, arrogánsak, kioktatóak és cinikusak.

Megyejárásos demonstrációk

A kormány távozását követelve, ún. megyejárásos demonstrációt tartottak szombaton országszerte. A fővárosban a rendőrség nem engedélyezte a tüntetést, ezért nem egy konvojban, csak kisebb csoportokban járták végig a Nagykörutat. A megyékben 10–30 autóból álló konvojok járták be a településeket.

Jövőképes országot!

Az SZDSZ reformáló tevékenysége arra irányul, hogy egy jövőképes Magyarországot teremtsen – mondta a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülését követően. Kóka János szerint a jövőképesség több mint versenyképesség: olyan gondolkodásmód és attitűd, amely magába foglalja a sikert, az öngondoskodás és a szolidaritás eszményét: „Jövőképességünk alapja a reformok következetes végigvitele.” (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában