Ország-világ

2007.01.18. 15:19

A felújítás alatt már megnyílt a tárlat

A falak vizsgálatával és a kert felújításával megkezdődött a mihályi Dőry-kastély rekonstrukciója. A tavalyi harmincmillió forintos felújítás után idén állami pénzeket várnak a rekonstrukció folytatásához.

T. A.

Az elmúlt év eleje óta a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Bakonyiné Schubert Éva építész a felelőse a mihályi Dőry-kastély felújításának. Az építészmérnök a rábaközi munkálatok előtt a gödöllői Grassalkovich-kastély és a fővárosi Szent István-bazilika rekonstrukcióit felügyelte.
Bakonyiné elmondta: az elmúlt évben már mintegy harmincmillió forintot költöttek a mihályi kastély felújítására. Rendbe tették a kertet és napjainkra megkezdődtek az épület falainak vizsgálatai. A rekonstrukció során feltárják az eredeti falak vonalát és néhány, már az elmúlt húsz-harminc évben befalazott nyílást kibontanak az építészek. Az építési engedély, valamint a kivitelezési tervek elkészülte után – vélhetően állami támogatásból – kezdik a teljes rekonstrukciót. Először a kert csinosítását folytatják Mihályiban, de az építészmérnök szerint ráfér a javítás a tetőre és a hőközpontra is.
– Jelenleg nem tudjuk szállodaként üzemeltetni a patinás épületet, de a kastély történetét bemutató kiállítás már megnyílt az ódon falak közt – mondta Bakonyiné Schubert Éva. A tárlatot bárki meglátogathatja a kastély nyitvatartási idejében. Kovács Natália ügyvezető hozzátette: további kiállításokat is terveznek a felújítás idejére, melyekből szeretnének egy állandó tárlatot létrehozni a Dőry-kastélyban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában