Ország-világ

2007.01.24. 15:19

A férfi a barátnők szemében

A nők kedvezőbben bírálják el azokat a férfiakat, akiket más nők vonzónak találnak – állapították meg skót tudósok.

Ben Jones skót pszichológus, az aberdeeni egyetem kutatója arról számolt be a Brit Királyi Társaság folyóiratában, hogy nők ugyanazokat a férfiképeket vonzóbbnak találják, ha egy mellé tett fényképről nő mosolyog rájuk. Az állatvilágban már dokumentáltak ilyen eseteket, leírták, hogy a nőstény fürjek, pintyek vagy az akváriumi guppy halak előszeretettel adják össze magukat olyan hímekkel, amelyeket más nőstényekkel is láttak párzani.

Evolúciós szempontból kifizetődő lehet lekopírozott párválasztás. Ha nehéz kiválasztani a legjobb nyersanyagot, vagy túl sok időbe és energiába telik, van értelme azt az egyedet választani, amelyik másutt már bizonyított. Bár az emberi párválasztásnál is felléphetnek nehézségek, eddig nem bizonyították, hogy a nők is mások feje után mennek. Ben Jones munkatársaival 28 nőnek és 28 férfinak férfi fényképpárokat mutatott, és kérték, hogy értékeljék, mennyire találják őket vonzónak. A fotókat már előzőleg rangsorolták, és 40 nő nagyjából egyformán vonzónak találta őket. Ezután a két férfi kép közé egy profilból mutatott női képet tettek, aki az egyik férfi fényképe felé fordulva mosolygott.

Az újabb megkérdezések során a nők vonzóbbnak találták azokat az arcokat, akikre rámosolyogtak és kevésbé vonzónak, akik láthatólag nem váltottak ki ilyen reakciót. A férfiak pontosan fordítva látták a dolgot, jóval kevésbé találták vonzónak azokat, akikre rámosolyogtak a nők, a kutatók szerint azért, mert az azonos neműek közötti versengés természetes ellenszenvet vált ki a sikeres versenytársakkal szemben – olvasható a New Scientist angol tudományos folyóirat honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában