Ország-világ

2007.01.02. 15:19

A fogorvosnál is lehet majd üdülési csekkel fizetni

Az idei évtől várhatóan egészségügyi szolgáltatások igénybevételére is használható lesz majd az üdülési csekk. A gazdálkodó szervezetek tavaly mintegy 18 milliárd forint értékben igényeltek üdülési csekket.

A statisztikák szerint az üdülési csekkeket többnyire a vállalatok vásárolják alkalmazottaik számára, a tavalyi évben például a gazdálkodó szervezetek mintegy 18 milliárd forint értékben hatszázezer munkavállalónak juttattak kedvezményes üdülési csekket. Az alapítvány pedig saját forrásaiból 280 ezer szociálisan rászoruló - nyugdíjas, nagycsaládos, fogyatékos - kedvezményes pihenését biztosította.

A csekkekkel nem csak üdülésre szolgáltatást vehetnek igénybe a jogosultak. A csekkeket közlekedésre, étkezésre, kulturális programokra is fel lehet használni, sőt még benzin is vásárolható velük.

A 2007-es év újdonsága - amint arról Karácsony Mihály, a közhasznú alapítvány elnöke beszámolt - hogy betegségmegelőzési, egészségmegőrzési szolgáltatások költségeit is ki lehet majd vele egyenlíteni, azaz például fogászati kezelésnél, kórházban és szűrő vizsgálaton is fizetőeszközként használható. Ehhez az kell, hogy az alapítvány megállapodást kössön kórházakkal, magánklinikákkal, egészségügyi szolgáltatókkal.

A csekk kibocsátása óta jótékony hatást gyakorol a belföldi idegenforgalomra: a kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíj bevételeinek ma már közel egynegyedét ilyen csekkel egyenlítik ki a vendégek.

A csekket vásároló vállalatok közül Karácsony Mihály kiemelte az első helyen álló Magyar Postát, ahol majdnem minden alkalmazott részesül ebben, a minimálbér mindenkori összegéig adómentes juttatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában