Ország-világ

2007.01.31. 15:19

A Kossuth téri kordonok eltávolítását követeli a Fidesz

A Kossuth téri kordonok eltávolítását követeli a Fidesz az igazszágügyi minisztertől. Közben a Magyar Helsinki Bizottság panasszal fordult az országos rendőr-főkapitányhoz a Parlament előtti terület lezárása miatt.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője levélben arra szólította fel Petrétei József igazságügyi minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében.

Navracsics Tibor elmondta, a Kossuth teret éppen 100 napja zárták le, ez azonban csorbítja a véleménynyilvánítás szabadságát, méltatlan egy demokráciához, és jól mutatja, hogy a kormány az ellenvéleményeket nem képes megtűrni. A politikus szerint a tér lezárását indokló Gergényi-féle rendelet formailag és tartalmilag sem helytálló.

Emlékeztetett arra, hogy a tavaly szeptember 17-től a tér lezárásáig tartó tüntetéseken soha nem volt atrocitás, még akkor sem, amikor párhuzamosan a Fidesz is nagygyűlést rendezett a téren.

Panasszal fordultak az országos rendőr-főkapitányhoz

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) az országos rendőr-főkapitányhoz fordult panasszal a Kossuth tér lezárása miatt, mivel a szervezet társelnökét nem engedték át az "ideiglenesen elzárt műveleti részén". Kádár András Kristóf azt is kifogásolja: míg a terület lezárása október 23-án jogszerű lehetett, a kordonok "ideiglenes", máig tartó fenntartása már egyértelműen törvénysértő.

Az MHB társelnöke a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írja: január 26-án másodmagával szeretett volna átvágni a Kossuth tér lezárt, a Rákóczi-szobor előtti részén, amikor a rendőrök azt közölték vele, hogy a területet le van zárva, és meg kell kerülniük. Kádár András Kristóf tudatta: a rendőrök nem viseltek semmiféle azonosító jelet, és megtagadták azonosítószámuk közlését is, arra hivatkozva, hogy nem intézkednek, csak útbaigazítanak.

Kádár András Kristóf emlékeztet rá: a rendőrségi törvény értelmében intézkedésnek minősül, ha a rendőr egy területet lezár, illetve megakadályozza, hogy valamely lezárt területre egy adott személy belépjen, márpedig ebben az esetben ez történt. A történtek miatt a társelnök panasszal élt az országos főkapitánynál.

A panasz kitér arra is, hogy Kádár András Kristóf szerint az egyenruhások általa követett parancs, azaz a terület lezárására vonatkozó vezetői intézkedés tartalmában és hatáskörileg is jogsértő.

Emlékeztet rá: a rendőrségi törvény alapján a rendőrség, illetve a rendőr a védett személy, valamint a védett középületek és az abban tartózkodók biztonsága érdekében lezárhat területet, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen vagy onnan távozzék, illetőleg az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.

Törvénysértő intézkedés?

Ahhoz azonban, hogy az intézkedés jogszerű legyen, szükséges annak vizsgálata, hogy az intézmény vagy személyek biztonsága a lezárás nélkül garantálható-e - írja a jogvédő. Hozzáteszi: a tér lezárása ez alapján jogszerű lehetett október 23-án, ám a kordon határozatlan idejű fenntartására a budapesti rendőr-főkapitány által november 22-én kiadott intézkedés már törvénysértő, mivel annak indokairól az azóta eltelt időben bebizonyosodott, hogy nem helytállóak.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a védett személyek és intézmények biztosításáról szóló belügyminiszteri rendelet a Köztársasági Őrezred hatáskörébe utalja a Parlament és a kiemelt közjogi méltóságok védelmét, így a terület lezárására a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének nincs hatásköre. Ezért Kádár András Kristóf szerint a jelenleg is érvényben levő főkapitányi intézkedés a rendőrségi törvényt és a belügyminiszteri rendeletet is sérti.

Abszurd állapotnak nevezte Gusztos Péter, hogy a Kossuth téren még mindig nem lehet tüntetni

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának liberális tagja azt követően nyilatkozott, hogy a Magyar Helsinki Bizottság panasszal fordult az országos rendőr-főkapitányhoz a Kossuth tér lezárása miatt, mivel a szervezet társelnökét nem engedték át az "ideiglenesen elzárt műveleti részén".

Gusztos péter úgy fogalmazott, "tovább nem tartható, és abszurd állapotnak tartom, hogy a Magyar Köztársaság állampolgárai nem tüntethetnek a Magyar Köztársaság Országgyűlésénél".

"Rendőrségi trükk"

Mint mondta, ugyan távol áll tőle mindaz, amit a korábban a Kossuth téren tüntetők gondolnak és képviselnek, de véleménye szerint ezt az alkotmányos alapjogot nem lehet "rendőrségi trükkökkel" korlátozni.

A liberális politikus hangsúlyozta: a gyülekezési törvény módosítását a kialakult politikai helyzetben el kellene halasztani. A gyülekezési törvény olyan fontos alkotmányos alapjogot szabályozó törvény, amelyet csak békeidőben, és teljes parlamenti konszenzussal lehet módosítani, annak ellenére, hogy a törvénnyel egyébként számos gyakorlati probléma van - jelentette ki.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában