Ország-világ

2007.01.17. 15:19

A Lajta-partiak büszkék eredményeikre

Idén is köszöntik a majoroki nőket, lesz egészségügyi nap, <br > </br>nyár közepén a majorokiak <br > </br>napja, októberben búcsú és a nyugdíjasok karácsonya sem marad el.

M. R.

A Majoroki Polgári Kör 1995-ös alapítása óta hármas célnak kíván megfelelni: a majorokiak pártoktól független érdekvédelmi szervezete kíván lenni, segíti az egészséges lokálpatriotizmust, óvja az épített emlékeket Mosonmagyaróvár e városrészében.

Havonta, kéthavonta

gyűlnek össze


Lőrincz Nándor alapító elnök több mint hároméves tevékenysége után Kránitz Péter vette át a kör irányítását: az akkori tizenötös tagságuk mára nyolcvanra bővült, közülük hatvanan aktívan részt vesznek a szervezet életében. Havonta, kéthavonta gyűlnek össze, a találkozóknak és gyakran rendezvényeiknek is az Ujhelyi-iskola ad otthont. A szlovén kisebbségi önkormányzattal igen jó kapcsolatot ápolnak, összejöveteleik gyakori vendégei. 1998 óta közösen köszöntik a majoroki nőket, nyolcvan-százhúsz nyugdíjas vagy egyedülálló hölgynek kedveskednek vacsorával, virággal.
Nyáron a majorokiak napja gyűjti össze a szórakozni vágyókat. [namelink name="Varga Tamás"] főszervezésével főzőversenyen csillogtathatják gasztronómiai ismereteiket a benevezők. A nyílt lángon főtt gulyást, paprikást, nyúlpörköltet, lecsót jelképes összegért megvásárolva a Szent Ferenc-kápolna felújítását támogathatták a jelenlevők.
– Ez egy olyan alkalom, amikor a majorokiak együtt szórakozhatnak, és közben még jótékonykodhatnak is – összegzi a majorokiak napjának lényegét Kránitz Péter, aki szerint az sem elhanyagolandó, hogy az iskolások, a kutyások, a dzsúdósok és a kung-fusok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Psszel egészségügyi nap

A kör az egészségmegőrzést is fontosnak tartja, ezért ősszel az egészségügyi napon meghívják a körzeti orvost és ápolónőt, akik az egészséges táplálkozásról tartanak előadást, gyümölcsökkel és kis ajándékokkal lepik meg az egybegyűlteket. Koleszterinszint-, vérnyomásmérésre is lehetőség nyílik, amit sok nyugdíjas vesz igénybe.
A majoroki búcsú Szent Ferenc ünnepéhez kötődik: ez alkalomból a kör a korábbi években különféle kiállítást, emléktábla-avatást ékelt a programba a mise, ünnepi beszámoló és műsor mellé.
A nyugdíjasok karácsonyát minden évben a városrész képviselői támogatják anyagilag, vendégül látják a szlovén kisebbségi önkormányzat tagjait is. Az évente december 24-én délelőtt a kápolna előtt eladott forralt bor bevételét a szervezet jótékonysági célokra fordítja.

Területi vetélkedőkön

jeleskednek


A majoroki nyugdíjasklubban élénk élet folyik: a hatvan taggal (közülük negyvenen a polgári kör tagjai is) működő szervezet lelke a nyolcvanötödik évét taposó Szabó Józsefné, a klub vezetője, aki korát meghazudtolva még a színpadon is állja a sarat. 2006-ban Dunaszigeten a szigetközi nyugdíjasklubok találkozóján cigány táncukkal sokaknak csaltak az arcára mosolyt. Sikeresen szerepelnek a különféle területi találkozókon, vetélkedőkön: nemrég egy gyalogos-kerékpáros közlekedési vetélkedőből kerültek ki győztesként. Havonta kétszer gyűlnek össze, de a barátságok közös kirándulásokon, előadásokon, koncerteken is erősödnek.

Külső renoválás idén

– Az itt élők büszkék az elért eredményekre – véli Kránitz Péter elnök. Szerinte a jó ötleteket támogatni kell, akár összefogással vagy anyagi alap megteremtésével, a majorokiak jó közérzetéért. Az elmúlt nyolc év alatt a városvédő egyesülettel közösen kőműves-emlékoszlopot állíttattak, a műemlék víztornyot renoválták. Lakossági összefogásból elkészült új fedél védi a három évszázados „Nehézkereszt” szobrot is, melyet 700 ezer forintos pályázati pénzből renováltak. A majoroki kápolnát 1877 októberében Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelték fel, a több mint százéves műemlék épület idén új ruhába öltözhet: a külső munkálatok kivitelezését anyagilag tudják fedezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában