Ország-világ

2007.01.25. 15:19

A magyar turista szívesen látott vendég

A magyar turisták általában hosszú hétvégét vagy hét napot töltenek el Lengyelországban. Látogatásuk fő célja a műemlékek felkeresése, de sokan érdeklődnek a természeti szépségek iránt is – hangzott el a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szerdai tájékoztatóján.

A magyar turista nagyon jó turista – így fogalmaznak a lengyelországi idegenforgalmi szakemberek –, mivel sok minden iránt érdeklődik. Múzeumokat, kiállításokat, vásárokat, kulturális rendezvényeket és szórakozóhelyeket egyaránt látogat és napi 35 dollárnak megfelelő összeget költ, ami valamivel magasabb, mint az átlag – tájékoztatta az MTI munkatársát Bakonyi Erika, a képviselet igazgatója.
Tavaly – 2005-höz képest – 8 százalékkal nőtt a Lengyelországba utazó magyarok száma. Ez annak is köszönhető, hogy immár 120 iroda ajánlatában szerepel lengyelországi utazás, üdülés.
A legnagyobb növekedés a malopolskai régióban, a tengerparton és Alsó-Sziléziában figyelhető meg. A Lengyelországba utazók 90 százaléka egyénileg utazik.
A magyar turisták olyan üdülési lehetőségeket fedeztek fel az utóbbi időben, mint a gyógyvízkúrák, a spa- és wellnesscentrumok. Különösen az alsó-sziléziai gyógyüdülőhelyek népszerűek.
Tavaly a külföldiek átlagosan 3,5 napot töltöttek Lengyelországban, ennél hosszabban csak az Európán kívüli távoli tájakról érkezők maradnak – mintegy 11,5 napot. Az ő számuk is jelentős, főleg a sok ezer Amerikában élő, lengyel származású turista látogatása gyakori.
Az általunk megkérdezett magyar turisták 51,5 százalékának nagyon jó volt a véleménye az országról, 34,5 százalék a jó jelzőt húzta alá a felmérésben, de „rossz” véleményt senki nem jelölt be – mondta Bakonyi Erika, a 2007-ben tízéves fennállását ünneplő Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója. (MTI-Panoráma)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában