Ország-világ

2007.01.17. 15:19

A szocialisták várják a konkrét intézkedéseket

Még mindig csak a nyomozás, kutakodás és a felelősségre vonással való fenyegetőzés zajlik, holott most már fel kellene mutatnia valamit a fideszes városvezetésnek – értékelték a soproni önkormányzat első száz napját a helyi szocialisták. Kijelentették, a türelmi idő lejárt, mostantól tetteket várnak.

C. V.

– 2007 és 2013 között nyolcezermilliárd forint érkezik hazánkba, ebből Sopronnak is részesülnie kell, de a városvezetés felől nem látszik, mit tesznek ennek érdekében – fogalmazott [namelink name="Kránitz László"], az MSZP helyi szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. – Még mindig csak a nyomozás, kutakodás és a felelősségre vonással való fenyegetőzés zajlik, holott most már fel kellene valamit mutatni a fideszes városvezetésnek. Kapkodás, bizonytalanság és hozzá nem értés látszik a cselekvés helyett, hiszen a meghirdetett programjukból eddig semmi nem valósult meg. A gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés érdekében sem tettek érdemi lépést, hiszen a száz-száz forintos építmény- és kommunálisadó-csökkentés komolytalan összeg. Ugyanakkor más városokkal összehasonlítva jóval nagyobb mértékben emelték a víz- és csatornadíjakat.
[namelink name="Kalmár István"] frakcióvezető megkérdőjelezte [namelink name="Havas András"] vízmű műszaki igazgatói és alpolgármesteri tisztének összeegyeztethetőségét is. Majd feltette a kérdést: ki vezeti a várost? Fodor Tamás, Orbán Viktor vagy a budapesti Fidesz-központ?
A frakcióvezető hozzátette, ideje a város hiteleiről is objektíven beszélni. – A tavalyi év végi záróadatok alapján december 31-én Sopronnak 5,6 milliárd forintos fejlesztési hitele, 1,7 milliárdos folyószámlahitele volt, betétlekötése ezzel szemben egymilliárd forint – mondta el [namelink name="Kalmár István"]. – Így kiszámítható, a hitelek összesen 6,3 milliárdot tesznek ki, a városvezetés tehát erős csúsztatásokkal él.
[namelink name="Kránitz László"] azt is elmondta, kormányzati kapcsolatokra minden városnak, így Sopronnak is szüksége van, ő fel is ajánlotta a segítségét a városvezetésnek. A két politikus kifogásolta továbbá, hogy a város húzóerejét jelentő turizmus úgy névleg, mint felelősségét tekintve kikerült az önkormányzati bizottságok felügyeletéből. – Az idegenforgalom fejlesztésére is a régió rendelkezésére állnak uniós pénzek, de ki fogja az összegeket megcélozni, ha senkinek nem feladata felügyelni a turizmust? – tette fel a kérdést [namelink name="Kránitz László"], majd azt is elmondta, decemberi tisztújító közgyűlé-

sükön a tagok ismét bizalmat szavaztak neki és a párt helyi elnökévé választották.
A politikus ugyanakkor azt is hozzátette, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola „megszerzéséért”, azaz a soproni felsőoktatási intézményhez kerüléséért is intenzívebb lépéseket vár a városvezetés részéről. Mint mondta, stratégiailag fontos lenne, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez tartozzon a főiskola.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában