Ország-világ

2007.01.19. 15:19

A vihar átvonult

A Nyugat-Európán végigsöprő ciklon közepe észak felől elkerülte Magyarországot, ezért okozott kevesebb kárt, mint másutt. A legerősebb széllökések csak 108-110 kilométer/órás sebességet értek el a Balaton, illetve a Bakony térségében.

Százezer forintos kárt becsültek az E.ON szakemberei tegnap Héderváron, ennyibe kerülhet a kidőlt 30 méteres nyárfa által leszakított vezetékek kijavítása. Szinte csoda, de Sokorópátkán egy 40 centiméter átmérőjű akác nem szakította el a villanyvezetéket. Fát kellett fűrészelniük tűzoltóinknak Győrszentivánon is, ahol egy 15 méteres fenyőt fordított ki a helyéről a nagy szél gyökerestől, szerencsére a közelében álló házat nem érték el az ágak. Feketeerdő és Dunakiliti között egy 15 méteres kőrisfát fektetett az útra a vihar, Csornán az új malom felé vezető úton egy leszakadt vastag ág akadt fönn a magasban, veszélyeztetve a forgalmat, Mosonmagyaróváron a Kállai Éva úton pedig egy fűzfa kezdett a mellette álló ház irányába dőlni. A tűzoltóknak láncfűrész igénybevételével mindegyik esetben sikerült úrrá lenniük a helyzeten, így anyagi kárként legfeljebb a fák értékét kell megemlíteni: megyénk fölött aránylag ki s veszteségekkel vonult át a vihar.
Mintegy kétszáz alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak hazánkban összesen.
A leesett viszonylag nagy mennyiségű eső megemelte Észak-Magyarországon a folyók vízszintjét, több éjszakai melegrekord is megdőlt az országban péntekre virradóra.
Németországban megrongálódott a wittenbergi székesegyház, s több történelmi dokumentum is megsemmisült Sachsenhausenben, az egykori koncentrációs tábor helyszínén.
Legkevesebb negyvenhét ember vesztette életét az Európán átsöprő Kirill orkán miatt, amely súlyos fennakadásokat okozott a légi és a vasúti közlekedésben is. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában