Ország-világ

2007.01.26. 15:19

Alkotmánybírák, képviselők költségtérítése

Február 12-én a tervek szerint két alkotmánybírót választ az Országgyűlés – közölte az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülése után Szili Katalin házelnök. Hozzátette: az SZDSZ kivételével minden párt egyetért abban, hogy legyen lehetőség az újraválasztásra is. A képviselők költségtérítésével kapcsolatban elmondta: mind az öt párt szerint vissza lehetne állítani, hogy a szállásköltséget számlával kelljen igazolni. Közölte: a költségtérítés elszámolásáról tovább egyeztet a frakciókkal.


Együttműködés a környezetvédelemben

A környezetvédelemben tervez együttműködést és a családon belüli erőszak ellen indít közös kampányt a két parlament – jelentette be megbeszélésük után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és osztrák kollégája, Barbara Prammer Budapesten. Tavasszal találkozik a két parlament környezetvédelmi, illetve ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága. Szili Katalin azt kérte az Osztrák Nemzeti Tanács elnökétől, hogy foglalkozzanak a Rába szennyezésével, illetve a Heiligenkreuzba tervezett szemétégetővel. Barbara Prammer erre ígéretet tett.

Tizenhárom ponttal készülnek

Tizenháromra emelte középosztállyal kapcsolatos javaslatainak számát az MDF, a pontokról január 30-án tárgyal a párt a miniszterelnökkel – jelentette be Herényi Károly, az Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. A korábbi tíz pontot az örökösödési illeték eltörlésére, a kampány és pártfinanszírozás rendszerének átalakítására és a bankadó mérséklésére vonatkozó javaslattal egészítették ki.

Közös erdélyi EP-listát szorgalmaz

Tőkés László szerint közös erdélyi jelöltlistát kellene állítania a májusi romániai európai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) és az elnöklete alatt működő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT). A királyhágómelléki püspök budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte: két vagy három brüsszeli képviselői helyet szerezhetnek meg a magyarok. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában