Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Az unió elégedett a magyar operatív programokkal

Elégedettek vagyunk azzal a móddal, ahogyan Magyarország igénybe kívánja venni az európai uniós támogatásokat - mondta Alejandro Checchi-Lang, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának Magyarországért felelős igazgatója.

Az Európai Bizottság delegációja Alejandro Checchi-Lang igazgatójának vezetésével azért jött Magyarországra, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a 2007-2013. évi európai uniós források felhasználását tartalmazó Új Magyarország Fejlesztési Tervről és az ehhez kapcsolódó operatív programokról.

A megbeszélést követően Alejandro Checchi-Lang úgy vélekedett, hogy a több hónapon át tartó tárgyalássorozaton javítani tudják a benyújtott nemzeti fejlesztési tervet és a hozzá kapcsolódó operatív programokat. Bajnai Gordon elmondta, hogy intenzív tárgyalásra számít, amelynek végén eredményre jutnak, Magyarország és az Európai Unió érdekeit harmonizálni tudják.

Alejandro Checchi-Lang úgy értékelte, hogy a beadott magyar NFT konzisztens stratégiát jelenít meg. Kulcsfontosságú része a technológiai átalakulás elősegítése, az üzleti vállalkozásoknak adandó támogatás. Utalt arra, hogy vizsgálják, hogyan lehet hozzáadott értéket teremteni a felhasznált európai uniós források révén.

Alejandro Checchi-Lang a tárgyalási menetrendre vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a több hónapos tárgyalás célja, hogy lehetőleg még a nyár elején a teljes csomagot jóvá lehessen hagyni, ugyanakkor részeredményeket március-áprilisra el lehet érni.

Hangsúlyozta: Magyarország az elsők között adta be a nemzeti fejlesztési tervét, az operatív programokat, így az elsők között lehet a kohéziós forrásokat lehívó országok között is. Az álláspontok különbségére vonatkozó kérdésre az igazgató a környezetvédelmi és közlekedési témákat említette.

Bajnai Gordon a megbeszélést követően úgy vélekedett, hogy nincs stratégiai véleménykülönbség Magyarország és az Európai Bizottság között a programok struktúrájában, céljaiban. A magyar kormány dolga, hogy Magyarország igényeit próbálja kielégíteni ezekből a forrásokból, de lehetnek olyan összeurópai szempontok, amelyek ezzel részben szembe mennek. Ezeket próbálják meg egyeztetni az igazgató által említett területeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában