Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Bajnok lett az ovisok közt

Megvédte a tavalyi országos sakkbajnoki címét a kapuvári Kurcsics Erika. A lövői sakkegyesület versenyzője csupán hatéves, és azért nem indulhat az iskolai bajnokságban, mert nincs diákigazolványa.

P. Horváth László

Ottjártunkkor edzésre készültek Lövőn a sakkegyesület termében. A fiatalok asztalhoz ültek, felállították a bábukat, és már el is kezdődhetett a gyakorlás. Egyvalaki azonban kitűnt a többiek közül. Halkan és nagy élvezettel tett eleget edzője, Hadrik Csaba utasításainak. A kapuvári, hatéves Kurcsics Erika ugyanolyan, mint a többi nagycsoportos óvodás, néptáncra is jár például.

Az újabb Polgár lány

Erika a közelmúltban megrendezett óvodás országos döntőben megvédte tavalyi aranyérmét. Idén külön érdekesség, hogy a fiúk és lányok közös versenyét is megnyerte, elhódítva ezzel az abszolút bajnoki címet. Egyesek már azt mondják, megvan az újabb Polgár lány. Igaz, ugyan írni és olvasni még nem tud, ám amint iskolába jár és szakkönyvekből is tanulhat, még gyorsabban fejlődhet, mint most. Hetente négy és fél óra jut a különedzésekre. Emellett a nap nem érhet otthon úgy véget, hogy ne kerülne elő a sakk. Ha nincs partner, az sem baj, erre az esetre ott van a számítógép.

Matt felnőtteknek

A Kurcsics családban véletlenül került elő a sakk. A testvér, Máté levette a polcról a táblát, kérdezve, mi az. Azonnal játszottak egyet. Az ötödik osztályos báty is számos rangos versenyen szerepelt már. És ha úgy adódik, akkor húgát is tanítja.
Visszakanyarodva Erikához, az óvodásversenyek mellett szeretett volna részt venni a korosztályos iskolásbajnokságon is. Azért nem indulhatott el, mert nem volt diákigazolványa. Pedig ott is megállta volna a helyét. Edzője szerint simán első helyezett lenne az első-második osztályos lányok között a megyei döntőben. Ezt mutathatja az is, hogy a megyei első osztályban győzött már le felnőtteket is.

Nem nyafog az edzőnek

Hadrik Csaba szerint Erika szorgalmas és lelkes. Élvezi, amit csinál, és nem nyafog, ha valamit kér tőle. – A szülőkkel egyetértve azt valljuk, az elkövetkezendő években szép sikereket érhet el a kis Erika – tette hozzá az edző. – Tudjuk, sok munkába és tanulásba kerül mindez. Ehhez pedig a szülők is kellenek, hiszen a versenyeztetés, az utazás rengeteg pénzbe kerül. Támogató nélkül pedig a tehetségek sajnos hamar lemorzsolódhatnak. Ezt pedig mi

egyáltalán nem szeretnénk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában