Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Beigazolódott a madárkór gyanúja

A gyanúnak megfelelően valóban madárinfluenzában betegedtek meg a Csongrád megyei ludak – tájékoztatott az állat-egészségügyi vizsgálatok befejezését követően az agrártárca sajtóosztálya szerdán.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának laboratóriuma – amely nemzeti referencia-laboratóriumként működik – elvégezte a Csongrád megyéből madárinfluenza gyanújával beküldött, libából származó minták vizsgálatát, és megállapította: a szakemberek magas patogenitású H5 típusú vírustörzset mutattak ki, amely – az eddig elvégzett vizsgálatok szerint – az N1 típussal jelzett törzsek közé tartozik.
A vírus N1 törzshöz tartozását az angliai, Weybridge-i Közösségi Referencia Laboratóriumban további vizsgálatokkal kell alátámasztani. Az MGSZH a mintákat a megerősítő vizsgálatok érdekében csütörtökön küldi Angliába.
Az FVM közli: a jelenlegi járványügyi helyzetben elegendő a már hatályba léptetett intézkedések fenntartása, nem indokolt szigorúbb intézkedések bevezetése, illetve további állatok leölése. A magyarországi laboratóriumi eredményekről hivatalos tájékoztatást kapott az Európai Bizottság szakterületért felelős vezetője is – tartalmazza a közlemény. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában