Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Bezár az újrónafői iskola

A törvényi szabályozás miatt ősztől bezár az újrónafői iskola, mely eddig is tagintézménye volt a jánossomorjainak. Hét pedagógus állása megszűnik, új iskolabusz viheti a gyerekeket Jánossomorjára, s a felszabaduló 15 millió forintot útfejlesztésre fordítaná az önkormányzat.

Cséfalvay

A Jánossomorjával kötött szerződés szerint jelenleg tagintézményként működik az újrónafői iskola, ám eddig helyben maradhatott. Az új törvényi szabályozás értelmében az öszevont osztályokat meg kell szüntetnie a tagintézménynek, így még a minimális osztálylétszámokat sem lehet kiállítani az alsó tagozatban. A legutóbbi kistérségi közoktatási fórumon a jánossomorjai önkormányzat képviselője is úgy nyilatkozott: nincs más megoldás az újrónafőiek számára, vagy Jánossomorjára hozzák a felső tagozatot, vagy felmondják a társulási szerződést. Kertész Attila polgármester akkor már előrevetítette: az is előfordulhat, hogy a teljes iskola Jánossomorjára költözik.
Újrónafő képviselő-testülete végül múlt csütörtökön úgy döntött: ősztől bezárják az iskolát, az alsósok sem maradnak a településen. Kertész Attila polgármester elmondta: hétfőn tájékoztatták a szülőket és a pedagógusokat a döntésről, s az új helyzetről. „Nyíltan elmondtuk, mi a helyzet, s a szülők megértéssel fogadták, a pedagógusok pedig tudomásul vették a kialakult helyzetet.” A szülők eldönthetik, hogy Jánossomorjára, netán Mosonmagyaróvárra íratják gyermekeiket: jelenleg ötvenen járnak az iskolába. A tervek szerint a társuláson belül azonban iskolabusz szállítaná a gyermekeket Jánossomorjára. „Zárt iskolabuszrendszer lenne, s egy új járműben gondolkodunk” – tette hozzá a településvezető. Az intézményben dolgozó hét pedagógus állása azonban megszűnik, s nekik az önkormányzat nem tud munkát biztosítani. Az iskolaépületet közösségi házként működtetné tovább, ám a lakókat is megkérdezik majd hasznosítási elképzeléseikről. „Évente 15 millió forintot takarítunk meg az intézmény „átköltöztetésével”: már megindult a tervezése a települési útfelújításnak, így a felszabaduló pénzt „nem engedjük megmelegedni” – mondta Kertész Attila.
Jánossomorján is változások lehetnek: a Klafszky-iskola a központi intézmény telephelye lehet, s a Karner Ádám Speciális Iskolában is megszűnhetnek az összevont osztályok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában