Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Burgenlandi és stájer vita a Rába miatt

Stájerországtól várják a megoldást a Rába-szennyezés ügyében a burgenlandi politikusok. A stájerek viszont a szövetségi kormányra számítanak, mert egyedül nem tudják a szükséges tisztítóberendezéseket felszerelni.

Cs. Kovács Attila

Az osztrákokat is zavarja a Rába évek óta tartó habzása. A burgenlandiak a stájer tartományi kormánytól várják a megoldást. Ahogy azt Niki Berlakovich, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa, burgenlandi környezetvédelmi tanácsos hangsúlyozta: a két tartományi, valamint a szövetségi kormány képviselőinek decemberi megállapodása alapján Stájerország ígérete szerint már az év elején üzembe kellett volna helyezni egy mobil berendezést. Ennek feladata lenne az ózon tisztítóhatásának segítségével átszűrni a feldbachi bőrgyár szennyvizét. A tanácsos szerint azonban a stájer tartomány késlekedése elfogadhatatlan, mivel 80 százalékban Stájerország felelős a Rába habzásáért. „Ez tudományosan is bizonyított” – jegyezte meg Berlakovich. Az osztrák politikus úgy véli, hogy a decemberben elhatározott intézkedés foganatosításával Ausztria jelezhette volna az egyre türelmetlenebb magyar félnek is, hogy valóban a probléma megoldása érdekében tevékenykedik.

Elvileg segítenek

Az ORF közszolgálati rádió és televízió szerint Stájerország viszont a szövetségi kormánytól várja az ózonos tisztítóberendezések finanszírozását. Manfred Wegscheider, a stájer tartomány szociáldemokrata párti (SPÖ) környezetvédelmi tanácsosa kérte ezt. A burgenlandi híradásban utaltak arra, hogy a két tartományi tanácsos és a szövetségi kormány környezetvédelmi miniszterének decemberi megállapodásán Wegscheider kijelentette: Stájerország kész arra, hogy hozzájáruljon az ilyen berendezések finanszírozásához, a megvalósítás azonban a szövetségi kormányra hárul.
Burgenlandi információk utalnak rá: az ózonnal működő berendezés mintegy fél évig tartó próbaüzemelésének költsége 200–250 ezer euró lenne, amihez Burgenland körülbelül 20 ezer eurót biztosít. Berlakovich burgenlandi tanácsos kiemelte, hogy a stájerországi zöldek is támogatják sürgető álláspontját.
Magyar szakértők szerint mindenképpen jó hatással lehet az ügyre, ha az osztrákok „veszekednek”. Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a burgenlandiak most azon vannak, hogy bizonyítsák, Stájerországból érkezik a szennyezés jelentős része.

A kár összeadódik

– Burgenlandi területen a Rába mentén egyetlen bőrgyár van, a jennersdorfi, ami Alsószölnök közelében működik – reagált a hírre Labritz Béla. – Természetesen ez is szennyezi a folyót, de Stájerországban tényleg több olyan üzem található, amely rossz hatással van a Rábára. A két bőrgyáron kívül dolgozik egy fémmegmunkáló üzem is a parton, illetve több kisebb vállalat. Mindegyik cég arra hivatkozik, hogy a megengedett értékek alatt vannak, csakhogy a sok szennyezés összeadódik és így érkezik Magyarországra, óriási károkat okozva. A burgenlandiak most próbálják a stájer illetékeseket rávenni a cselekvésre.

Ha fontos a jó hír

A szakember szerint legnagyobb értéke a burgenlandi politikus nyilatkozatának az, hogy legalább foglalkoznak az üggyel.
– Nagy jelentősége volt annak is, amikor Persányi Miklós miniszter magához kérette az osztrák nagykövetet és ultimátumot adott Ausztriának. A saját jó hírükre kényes osztrákok talán megmozdulnak és megteszik a szükséges lépéseket. Azt is tudni kell azonban, hogy civilek összefogására továbbra is szükség lesz mind a magyar, mind az osztrák oldalon – fogalmazott Labritz Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában