Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Döntés az iskolákról

Szerdáig kell benyújtaniuk a továbbműködési engedélyeket a fenntartóknak az Oktatási Hivatalhoz azon iskoláknál, ahol a helyi önkormányzat nem tud gondoskodni a nyolc évfolyamnál kevesebb osztállyal működő általános iskola tagintézménnyé történő átalakításáról – közölte az oktatási tárca.

Ez esetben az általános iskolai feladatok ellátására az Oktatási Hivatal engedélyével tovább működtethető az iskola. Az Oktatási Hivatal az általános iskola székhelye szerint illetékes többcélú kistérségi társulás és a megyei közigazgatási hivatal bevonásával dönt. A továbbműködési engedély iránti kérelmeket 2007. január 31-ig lehet benyújtani a területileg illetékes Oktatási Hivatal Regionális Igazgatóságához.
A szaktárca utal arra, hogy a közoktatási törvény kimondja: az alapító okirat szerint nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskola, másik nyolc évfolyammal működő általános iskola vagy legalább hat évfolyammal működő gimnázium tagiskolájaként látja el feladatait. Eszerint nyolc évfolyamnál kevesebb osztállyal működő általános iskolának kell tekinteni azt az iskolát is, amelyikben – az alapító okiratban meghatározottak ellenére – egymást követő két tanítási évben nem indult osztály a hetedik és a nyolcadik évfolyamon.
Már a 2006/2007. tanévtől kezdődően vizsgálni kell, hogy indult-e a létszámhatárnak megfelelő hetedik és nyolcadik évfolyam az általános iskolában. A hetedik és nyolcadik évfolyamon indított osztályokat csak abban az esetben lehet figyelembe venni, ha az egyes osztályok tanulói létszáma eléri a maximális osztálylétszám ötven százalékát, azaz a 15 tanulót. A törvény előírja azt is, hogy a létszámok vizsgálatánál a tényleges tanulói létszámot kell figyelembe venni, tehát a sajátos nevelési igényű gyermekeket is egy tanulónak kell tekinteni.
Ezenfelül a fenntartónak 2008. augusztus 31-ig gondoskodnia kell a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskolája tagintézménnyé történő átalakításáról vagy az általános iskolai feladatok – e törvényben meghatározottak szerinti – iskolafenntartás nélkül történő megoldásáról.
A törvény a 2008. augusztus 31-i határidő lejárta után nem teszi lehetővé, hogy az olyan általános iskola, amelynek kevesebb mint nyolc évfolyama van, engedély nélkül önállóan továbbműködjön. A törvény előírásai arra vonatkoznak, hogy az eddig nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő intézménynek tagintézménnyé kell válnia, amely nem jelenti a településen az iskola megszűnését, hiszen feladatellátási helyként továbbra is a településen működhet – írta a tárca. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában