Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Egy kis protetika

A modern fogászat elsődleges célja a saját fogak megtartása, Magyarországon az 50 feletti népesség 50%-a mégis protézist visel.

Legyen műfogsorral is mosolya a régi!

A modern fogászat elsődleges célja a saját fogak megtartása, Magyarországon az 50 feletti népesség 50%-a mégis protézist visel. Viseljük frizuránkat, szemüvegünket is és fel sem merül a kérdés, időről időre bizony szükségünk lesz újra…
 
De vajon meddig viselhető egy új protézis?

Magyarországon kb. 3 millió ember visel részleges vagy teljes protézist úgy, hogy azt idegenek aligha veszik észre.
A fogtechnika állandó fejlődése mind a technológiát, mind a felhasznált anyagokat tekintve folyamatosan alakul, fejlődik. A korszerű fogtechnikai technológiáknak, a nagy precizitással előállított protéziseknek köszönhetően ma már nem lehet látni, hogy ki nem a saját fogaival büszkélkedik.

Anatómiai adottságok

Fontos tudni, hogy a minden igényt (esztétikai és funkcionális) kielégítő protézis lényege az emberhez (pácienshez) történő alkalmazkodás minden tekintetben. A fogorvos megrendelése alapján, az egyéni anatómiai adottságok figyelembevételével készíti el a páciens számára a kiválasztott fogtechnikus, még inkább a protézis készítésére szakosodott fogtechnikusmester. Ideális esetben az így elkészített fogpótlás nemcsak nem látszik, hanem viselője számára sem idegen vagy zavaró rehabilitációs eszköz.

Tájékoztatás és tájékozódás

Ehhez nagyon fontos a páciens részletes tájékoztatása a fogpótlás módjáról, együttműködése, türelme. A professzionálisan elkészített fogpótlás ugyanis nem csupán a hiányzó fogak esztétikai pótlását jelenti, hanem a rágórendszer helyreállítását, rehabilitációját, aminek további fontos egészségügyi összefüggései vannak.

Még a tökéletesre sikerült fogsor viselhetőségének idejét is jelentősen befolyásolja az élettani sajátosságokon túl (pl. fogíny állapotának változása, betegségek, jelentős súlyváltozás) a fogsor ápolása, gondos kezelése. Ezenkívül a fogsorviselők számára kiemelkedően fontos a szájhigiénia, részleges fogsort viselők esetében a maradék saját fogak egészségének megőrzése érdekében még fokozottabban.

Rendszeresen tisztítani kell!

A páciensek sajnos többnyire nem fordítanak kellő figyelmet a fogsor és a szájüreg megfelelő tisztítására. Talán nem gondolnak arra, hogy a fogsorviselés során kialakult relatív savas közeg, a rosszul illeszkedő protézisek okozta  sérülések, a pótlásokra felrakódó ételmaradék, lepedék, fogkő kedvez a gombafertőzés kialakulásának, ami további kellemetlenségeket eredményezhet.

Mit kell tehát tudni a műfogsor tisztításáról?

Tökéletes szájhigiénia csak úgy érhető el, ha a  műfogsort a szájból minden étkezés után kiveszik, folyó víz alatt leöblítik, majd a speciális kialakítású fogsortisztító kefével erre alkalmas tisztítószerekkel (semmi esetre sem háztartásban alkalmazott tisztító- és fehérítőszerekkel!) gondosan kezelik. Így érhető el a kívánatos tisztítás, fertőtlenítés és elkerülhető a más célú vegyszerekből történő, egészségre ártalmas anyagok felszívódása a nyálkahártyán keresztül – ami további allergiás panaszokat eredményezhet –, valamint a gombás fertőzések kialakulása.

Évente ellenőrzés

A szakszerű, rendszeres és alapos ápolást egészíti ki a fogsor és a szájüreg folyamatos, panaszmentesség esetén is legalább évente kívánatos ellenőrzése. Mivel a fogsor technikai kivitelezése a protetikus-fogtechnikusmester feladata, ezért annak karbantartását is ő végzi. A fogorvos feladata a szájüreg állapotának vizsgálata.
Csobay József protetikus-fogtechnikusmester 
Jó protézis, szép mosoly!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában