Ország-világ

2007.01.08. 15:19

Egyeztetés az Új Magyarország Fejlesztési Terv új pályázatairól

A 2007–2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) első négy pályázati felhívásának tervezetét a héten hozzák nyilvánosságra, majd két hét szakmai egyeztetést követően január végén jelennek meg a végleges kiírások. A pályázatok beadása februártól folyamatos.

Ezzel Magyarország a tagállamok közül az elsők között kezdi meg az Európai Unió 2007–2013 közötti fejlesztési forrásainak felhasználását. Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos korábbi közlése szerint az első pályázatok célja a családi, kis- és közepes vállalkozások támogatásán keresztül a gazdasági növekedés elősegítése, illetve a foglalkoztatási helyzet javítása. A tervek szerint a gazdaságfejlesztés területén a kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére 2007-ben 20 milliárd forint, a hátrányos helyzetű kistérségekben munkahelyteremtésre 9 milliárd forint, a humánfejlesztés keretében vállalati képzésre 1 milliárd forint, a Lépj egyet előre! program folytatásaként továbbképzésre, elhelyezkedés segítésére további több milliárd forint keret áll majd rendelkezésre.
Bajnai Gordon elmondta, hogy az utóbbi pályázati kiírásnál a pontos keretösszeg a végleges pályázati kiírásban, a Lépj egyet előre! program eddigi eredményének értékelését követően áll össze.
Az Új Magyarország Fejlesztési Tervet – amely 7 ezer milliárd forint uniós és hazai fejlesztési forrás felhasználásával számol 2007–2013 között – Magyarország 2006 őszén a 25 tagállamból negyedikként nyújtotta be az Európai Uniónak. A hozzá tartozó operatív programokat is még decemberben befogadta az Európai Unió. Várhatóan három-négy hónap egyeztetést követően véglegesítik a programokat, így a tervek szerint 2007. március végére állhatnak készen a két évre szóló úgynevezett akciótervek is. Ezek tartalmazzák majd, hogy 2007–2008-ban mely területeken, mekkora kerettel jelennek meg pályázati

kiírások. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában