Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Éjszaka a múzeumban

A Természettudományi Múzeum nappal is nagyon érdekes. Afrika vadvilága, a dinoszauruszok, Attila és serege, a Vadnyugat felfedezése és a régi amerikai elnökök mind megismerhetőek a termeiben. Ám éjszaka minden izgalmasabbá válik. És félelmetesebbé. Larry az új éjjeliőr legalábbis megrémül kicsit, amikor először találkozik a folyosón bóklászó dinócsontvázzal...

rendező: Shawn Levy


forgatókönyvíró: Ben Garant, Thomas Lennon
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Guillermo Navarro
producer: Michael Barnathan, Chris Columbus, Bob Ducsay, Shawn Levy

szereplő(k):
Ben Stiller (Larry Daley)
Robin Williams (Theodore Roosevelt)
Carla Gugino (Rebecca)
Dick Van Dyke (Cecil)
Steve Coogan (Octavius)
Mickey Rooney (Gus)
Paul Rudd (Don)
Patrick Gallagher (Attila, a hun)
Bill Cobbs (Reginald)
Mizuo Peck (Sacajawea)
Pierfrancesco Favino (Columbus)
Owen Wilson (Jedidiah)

A film sztorija

A New York-i Természetrajzi Múzeum kiállító csarnokai telis-tele vannak csodás látnivalókkal: őskori szörnyek csontvázaival, ókori relikviákkal, kitömött afrikai ragadozókkal, barbár harcosok és legendás történelmi alakok viaszmásaival - ott állnak örök mozdulatlanságba dermedve, és jámboran tűrik, hogy a látogatók megbámulják őket. Ám egy éjszaka a múzeum új éjjeliőre rájön, hogy éjszaka a kiállítási tárgyak életre kelnek, és amit művelnek, mindennek nevezhető, csak jámbornak nem.

A hihetetlen kaland akkor kezdődik, amikor Larry Daley (Ben Stiller), a nagy álmodozó, aki mindig felsül zseniális ötleteivel, karácsony előtt megpróbál munkát találni. Jobb híján a Természetrajzi Múzeumba szegődik el éjjeliőrnek, s miután megkapja a gyors eligazítást, és kezébe nyomják legfontosabb munkaeszközét, az irdatlan elemlámpát, egyedül marad a múzeum kihalt termeiben. Legalábbis azt hiszi, hogy egyedül van.

De mi ez a zaj? Larry rémülten látja, hogy az őskori szörnyek, vadállatok és történelmi figurák egymás után életre kelnek - és a múzeumban elszabadul a pokol.

A folyosón egy Tyrannosaurus Rex csörtet végig, a liftet Attila harcosai rohamozzák, a termekben afrikai vadállatok randalíroznak, és Larrynek fogalma sincs, hogyan zabolázhatná meg a káoszt. Az éjszakát csak a néhai elnök, Teddy Roosevelt (Robin Williams) segítségével sikerül túlélnie. Ám a lehetőség, hogy kirúgják állásából, és csalódást okoz kisfiának, megsokszorozza erejét. Larry harcot indít a múzeum megmentéséért. Egész életében az alkalomra várt, hogy valami nagy dolgot műveljen - és a pillanat elérkezett. www.port.hu

Kritikák
Port.hu - efes

"Az alkotók nagy szakmai profizmussal minden elkövettek, hogy a néző bemenjen a moziba. Kezdik a Jurassic Parkra való utalással, egy T. Rex csontváz vigyorog rögtön a múzeum aulájában a betévedőre, fontos szerepe lesz később. De lesz kisfiú és kisállat is, mint a hollywoodi típusú sikerrecept első számú letéteményesei. Ezenkívül a jelenkor egyik vezető komikussztárja a főszerepben, Ben Stiller már már Terence Hill-i magasságokba (bergmani szempontból mélységekbe) vitte a szemmeresztgetést és grimaszolást, néha azonban szórakoztató is. Már annak, aki elviseli. Egy másik vezető komikussztárt láthatunk kulcsfontosságú mellékszerepben, Robin Williams a Teddy mackónak

nevet adó Theo Roosevelt elnököt személyesíti meg, ezúttal a szentimentálisabb formáját hozva."
A teljes cikk

mozinet.hu - vízer Balázs

"Nem egy bonyolult történet, nem is kell, hogy az legyen, a múzeum lakói pedig - neandervölgyiek, vérszomjas hunok, parányi cowboyok és római legionáriusok, őslények stb. - milliónyi poénra adnának lehetőséget, ám Shawn Levy rendező csak ezek töredékét próbálja egyáltalán kihasználni, nem sok sikerrel. Levy, aki eddig olyan családi limonádékat produkált, mint a Tucatjával olcsóbb, vagy a rémes A rózsaszín párduc-remake, nem sokat kockáztat: Stiller magát megbízhatóan ismétlő komikus, ideális a kedves balfék szerepére, nem is játssza magát halálra."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában