Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Élelmiszergondok, apadó segélyek

Egy észak-koreai illetékes tagadta tegnap, hogy az országnak súlyos gondjai lennének a lakosság élelmezésével.

Kim Kjong Il, az észak-koreai mezőgazdasági minisztérium egyik vezetője kijelentette a Csoszon Szinbo című lapnak adott nyilatkozatában, hogy a pusztító áradások és az „ellenséges államok” – Japán és az Egyesült Államok – szankciói ellenére sincs súlyos élelmezési válság a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Elismerte, hogy sokféle élelmiszerből nem lesz kielégítő az ellátás, de szavai szerint súlyosnak semmiképp sem nevezhető a helyzet.
A kelet-ázsiai kommunista ország a gyakori áradások és aszályok, valamint a mezőgazdasági termelés alacsony színvonala miatt évek óta hiányt szenved alapvető élelmiszerekből, s az utóbbi években jobbára nemzetközi adományokból pótolta e hiányt. A legnagyobb élelmiszer-adományozó – Dél-Korea – azonban tavaly felfüggesztette segélyeit, válaszul arra, hogy Észak-Korea végrehajtotta októberben első kísérleti atomrobbantását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szankciókat rendelt el a sztálinista rendszer ellen. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában