Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Elfagyhat az alma 90 százaléka

A példátlan időjárás az idei termés 60–70 százalékát is elpusztíthatja a gyümölcsösökben.

L. B.

Egyes mezőgazdasági szakemberek már szinte tényként kezelik a példátlan meleg időjárás következtében bekövetkező hatalmas károkat. A gyümölcsösök különösen nagy veszélyben vannak, sokak szerint a csonthéjasok esetében egyenesen katasztrófa várható: a termés 70 százaléka is elpusztulhat, sőt, a fák tartós károsodása is fenyeget.

A tartós és példátlan meleghullám hatására ugyanis olyan mértékben megindult a rügyek fejlődése, hogy már viszonylag kisebb fagyok is nagy károkat okozhatnak. Márpedig kicsi az esély arra, hogy a végleges kitavaszodásig, azaz a következő mintegy 2 hónapban ne fordulna elő kemény fagyos időszak. A termelők ugyanakkor bíznak abban, hogy az időjárás – ahogy jelen pillanatban jelzik a szakértők – drasztikusan lehűl a jövő héttől, ez esetben csak kárról, de katasztrófáról nem kellene beszélni.

A pázmándfalui Bacsa István hat hektáron gondozza tízéves almafáit. A fákon serkenő rügyek már messziről is láthatók, mintha csak március lenne, ugyanakkor a földön néhány tavalyról itt felejtett, kitűnő állapotú alma tanúskodik arról, hogy nem volt itt még idén sem fagy, sem csapadék. Az utóbbi elmaradása egy másik bajjal fenyeget: a példátlan aszály miatt mindenütt kiszáradt gabonatáblákat láthatunk útjaink során.
– Nem emlékszem ilyen télre – mondja Bacsa István, akit az időjárás több millió forintos kárral fenyeget.
„ Abban bízom, hogy a hideg idő a jövő héten beköszönt, mert ha ezek a rügyek el is fagynak, a fák fel tudnak készülni és kisebb lesz a veszteség."

– Ha viszont marad a meleg úgy három hétig, akkor nagyon nagy baj van, mert olyan egyszerűen nincs, hogy itt százötven napig egyáltalán ne legyen fagy. Márpedig ha ezek a fák szépen tovább fejlődnek ebben az időben, akkor egyetlen éjszaka elég ahhoz, hogy tönkremenjen az összes. Ha nem lesz hamarosan igazi tél, akkor szinte biztos, hogy a magyar alma kilencven százaléka elfagy, s a maradék tízbe is főként az a termés tartozik, ami szélvédett helyen nő vagy ami valami rejtett rügyből fejlődik ki – magyarázza a termelő, aki szerint a cseresznye, a meggy, az őszibarack, a sárgabarack és az alma van a legnagyobb veszélyben.

Bacsa István hozzátette: Ausztriában, az alpesi télben jégháló védi az almaültetvényeket. Neki azonban ez a beruházás és a fagymentesítő öntöző beszerzése annyiba kerülne, mint az összes haszon, amit a húsz évig élő fák a két évtized alatt hoznak. Ez újabb gondolatkört indíthat arról, hogy tőlünk nyugatra mindenütt két euró az alma nagybani ára, míg nálunk kilóját hatvan és kilencven forint közötti áron lehet eladni. Így jégháló biztosan nem lesz a pázmándfalui ültetvényen, jég pedig remélhetőleg vagy minél hamarabb, vagy akkor már soha.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában