Ország-világ

2007.01.28. 15:19

Elvámolt milliárdok a Dél-Alföldről

Egy év alatt több mint 38 milliárd forinttal gazdagította az államot a Vám- és Pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnoksága. Uniós vámbevételük 904 millió forint lett, import áfából 18,7 milliárd, a regisztrációs adóból 3,3 milliárd folyt be. A jövedékiadó- és energiaadó-bevétel meghaladta a 15 milliárd forintot.

Bátyi Zoltán

Nem múlhat el úgy hét, hogy a vámosok ne követeljenek maguknak helyet a híradásokban. Nem is csoda, hiszen a mi vidékünkön két fronton (román és szerb határ) is zajlott a finánc–csempész háború. Heroin, marihuána, cigaretta, alkohol, műkincs, de ha úgy adódik, még nagyböjti énekeskönyv, szentkép ikon, teknős is horogra akadhat egy-egy vámvizsgálat során.

Ez a vámos munka árnyoldala. De nem csupán jogsértő cselekmények kötik le a fináncok idejét. Közel sem mellékesen évente súlyos milliárdokkal tömik meg – csak a nagyon is legális kereskedést vámolva – az állam kasszáját, s ehhez nagyban hozzájárulnak a dél-alföldi régióban szorgoskodó pénzügyőrök is. A pénzt persze nem adják ingyen, gondosan megszervezett fináncapparátus munkálkodik azon, hogy a lehető legtöbb elvámolható forint kerüljön az ország számlájára.

Márkus András dandártábornoktól, a régió parancsnokától megtudtuk: 2004. augusztus 1-je óta a megyeszékhelyeken (Szeged, Békéscsaba, Kecskemét) működő fővámhivatalok az egész megyére kiterjedő illetékességgel végzik feladataikat. A jövedéki alanyok nagyságrendje és az adóbevételek biztosítása érdekében Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a Kecskeméti Regionális Jövedéki Központ – kizárólagos hatáskörrel – jövedéki adóügyekben és az energiaadóval kapcsolatban jár el, míg a Kecskeméti Fővámhivatal, illetve kiskőrösi, kiskunhalasi és bajai kirendeltségei, a Békéscsabai Fővámhivatal, valamint a Szegedi Fővámhivatal látják el a jövedéki ügyekkel, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat.

Határleltár

A regionális parancsnokság Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyék közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel, 18 ezer 349 négyzetkilométeres területen látja el feladatait, 836 hivatásos állományú és 156 közalkalmazott dolgozik a parancsnokság területén. 2006-ban több mint 16,6 millió ki- és belépő utast regisztráltak, a tehergépjárművek száma meghaladta az 1,1 milliót, 4,1 millió személygépjármű, 134 ezer busz, továbbá a 298 ezer 774 vonatszerelvény gurult át itt a határokon. A régiós vámhivatalok összesen 26 ezer 279 jogsértő cselekményt tártak fel. A felderítések elkövetési értéke 3 milliárd 229 millió 555 ezer 221 forint volt, a lefoglalt érték 1 milliárd 402 millió 182 ezer 880 forintot tett ki.

– Az uniós vámbevételünk 904 millió forint lett, míg import áfából 18,7 milliárd, a regisztrációs adóból 3,3 milliárd folyt be tavaly. A jövedékiadó- és energiaadó-bevétel meghaladta a 15 milliárd forintot – sorolta a számokat a dandártábornok. Ha tehát mindent összevetünk, beszámítjuk a vámszakterület 23 és a jövedéki szakterület 15 begyűjtött milliárdját, a dél-alföldi vámrégió több mint 38 milliárddal gazdagította az államot. Csak érdekességként jegyezzük meg: a magyar vámőrség árbevétele meghaladta az 1170 milliárdot. A déli régió részaránya egyébként azért nem nagyobb a bevételekből, mert – mint azt Márkus Andrástól megtudtuk – például a jövedéki adók esetében a cég székhelye szerint illetékes vámparancsnokságnál jelentkezik az adóösszeg, ami mondjuk a Mol esetében éppúgy Budapest, mint számos más, adóztatott cégnél.

Végül még egy adat: 2007. január 1-jét megelőzően a Romániából és Bulgáriából behozott áruk után vámolt összeg a bevételek 30 százalékát tette ki régiónkban. Ez most kiesik, a vámőrség unión kívüli országokból érkezett áruk után kivetett vámmal, az utólagos ellenőrzésekből befolyó összegekkel igyekszik pótolni. S persze az sem mellékes tényező, hogy az unió területére beérkező, de Magyarországon beszedett vám 25 százaléka is végül a magyar kincstárba folyik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában