Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Engedély nélkül hiteleztek

Folytatás az 1. oldalról.

Cséfalvay Attila


A regisztráció 48 ezer forintjába került az igénylőnek, elutasítás esetén azonban ezt a pénzt elvileg visszakapták.

Több száz ügynököt szerveztek be

Eddig több száz ügynököt szerveztek be Miskolctól Kaposváron át Győrig. Az üzletkötők feladatuk szerint hirdetést adnak fel, erre jelentkezik a hiteligénylő. A tájékoztatás után az ügyfél adatait SMS-ben Prágába küldik, ahonnan kapja a központi választ. Ha az igénylő ezután regisztráltatja magát, fizetheti a 48 ezer forintos díjat az üzletkötőnek. Erről elismervényt kap, majd a pénz magyarországi – az eljárás óta viszont már egy csehországi – bankba kerül. A válasz SMS tartalmazza, szerződhet-e az ügyfél vagy sem. Ha igen, aláírhatják a szándéknyilatkozatot, majd az MFU továbbítja az igénylést Prágába. A PSZÁF megállapította, hogy tavaly november 13-tól több mint 20 millió forint regisztrációs díjat szedtek be.

Piacfelügyeleti eljárás

A PSZÁF ideiglenes intézkedést tartalmazó határozatában utal rá: a Cseh Nemzeti Bank – mint pénzügyi hatóság – szerint a CFU (az MFU központi cége) kizárólag biztosítás közvetítésére jogosult. Emellett be kellett volna jelentkeznie a magyar felügyeletei hatóságnál, valamint az ügynököknek is engedélyt kellett volna kérniük a felügyelettől. A PSZÁF engedély és bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatás miatt felszólította a céget, hogy a hitelezést, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, ügynökhálózat szervezését haladéktalanul szüntesse be a vele szemben folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárás jogerős befejezéséig.

„ Továbbra is kínálni fogjuk”

A társaság sajtócsoportja a következő nyilatkozatot adta ki saját honlapján. „Társaságunk az igényelt (hivatalos) dokumentumokat január 18-ig – vagyis tegnapig – bemutatja a PSZÁF előtt. Az MFU Kft. egy olyan pénzügyi csoportnak végez közvetítői tevékenységet, amely az egyik legnagyobb bankon kívüli hitelszolgáltató Európában, a csoport által folyósított hitel nagysága az utolsó három évben elérte a 93 millió eurós nagyságot. Az MFU Kft. a magyarországi piacon a PSZÁF-vizsgálat lezártát követően továbbra is végez a hivatkozott bankon kívüli pénzügyi csoportnak hitelközvetítői tevékenységet, amely lehetőséget nyújt hitel igénybevételére jövedelemkimutatás nélkül is. Meg vagyunk győződve arról, hogy a kért dokumentumok bemutatásával a PSZÁF-vizsgálat lezárul, amelyet követően ügyfeleinkkel közös érdekünknek megfelelően továbbra is kínálni fogjuk az általunk közvetített termékeket Magyarország területén” – áll a közleményben.

Van-e engedélye a cseh cégnek?

Az MFU Kft. székhelye a mosonmagyaróvári irodaház, kézbesítési megbízottja, vagyis a tulajdonosok képviselője pedig a szintén mosonmagyaróvári dr. Palatinus János. Az ügyvédet a cég egy pozsonyi tagján keresztül az interneten találták meg, így lett az itthoni megbízott.
– A csehországi cég január 15-én kapta meg a PSZÁF által küldött dokumentumokat: ötnapos határidőt adtak a megfelelő dokumentumok bemutatásához, s ez még nem telt le – kezdte az ügyvéd. – Ezért nem értem a felügyelet közleményeit, hiszen még saját vizsgálatát sem folytatta le. Információim szerint tegnap elküldték gyorspostával az igazoló dokumentumokat a PSZÁF-hoz a cég tulajdonosai, ők is mindenben együttműködnek a felügyelettel. Igazából most a regisztráció és az engedély közötti különbséget kell tisztázni. A magyarországi MFU a határon átnyúló lehetőségeket használja ki: mivel – információim szerint – a cseh „anyacégnek” engedélye van erre a tevékenységre, amely így itt is érvényes. Igaz, ezt a CFU-nak be kellett jelentenie az ottani hatóságnál, akinek jelzése nyomán regisztráltak volna bennünket a PSZÁF-nál. Ez valamiért nem történt meg: valahol elakadhatott a folyamat – mondta dr. Palatinus János.

„ Nem is jelentkezhet be”

Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója által jegyzett szerdai intézkedési határozat szerint a cseh CFU társaság nem jelentkezett be a felügyeletnél határon átnyúló szolgáltatás végzése céljából, de ezt nem is teheti meg, mert nem rendelkezik a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével pénzkölcsön nyújtására, ezért Magyarország területén ügynökhálózatot sem építhet.

A PSZÁF várja a hiteligénylők bejelentéseit

A PSZÁF kér minden hiteligénylőt, aki az MFU Kft. bármely üzletkötője útján hitelhez jutott vagy hitelkérelmet nyújtott be, a hitelszerződés vagy rendelkezésre álló egyéb dokumentumok beküldésével tegyen bejelentést a felügyelet ügyfélszolgálatán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában