Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Estélyi, báli vagy koktélruha?

Kovácsné belép a szilveszteri mulatságra. Barátnője alaposan megnézi a mélyen kivágott estélyi ruháját és kedvesen megkérdezi...

Kovácsné belép a szilveszteri mulatságra. Barátnője alaposan megnézi a mélyen kivágott estélyi ruháját és kedvesen megkérdezi: „Mondd, drágám, ez estélyi ruha, vagy útközben levetkőztettek?"

Az ehhez hasonló élcek elkerülésére nincs recept, ahhoz viszont hozzásegíthetjük hölgyolvasóinkat, miképp tehetik tartósabbá a rúzst, hogyan lejthetnek magabiztosabban a tűsarkúban, no és mit diktál az illem a bálon. Miután a férjeket többnyire életük párja öltözteti, erről is ejtünk szót háromrészes összeállításunkban.

Sok nő titkon szeretne hercegnőként öltözködni: elegáns, gazdag, előkelő, pompás ruhákba bújni legalább ünnepi alkalmakkor. Estélyi vagy báli ruhát felvenni kicsit olyan, mint hercegnővé válni – hiszen ki képzelne maga elé egy hercegnőt sportcipőben és melegítőruhában, esetleg miniszoknyában neccharisnyával?

Madame Chanel használta először a „koktélruha" kifejezést azokra a kis fekete, rövid, egyszerű szabású, mégis elegáns ruhákra, amelyeket ma ugyanezzel a névvel illetünk, és amelyből mindenképp be kell szerezni egyet az alapruhatárunkba. Igaz, pár éve nemcsak fekete színben, hanem sok más színben kapható, és a hossza is változó, ám soha nem túl hosszú (bokáig érő) és nem túl díszes.

A textilgyártás forradalma után a kereskedők és divattervezők teljesen új szín- és formavilágot hoztak divatba, ennek ellenére még mindig a klasszikus színek hódítanak az estélyi ruháknál: a fekete, a piros, a bordó és aranyszínű estélyik a legkedveltebbek, hiába kínálnak az üzletek a szivárvány minden színében pompázó darabokat. Sőt, ma már készülnek estélyi ruhák természetes pasztellszínekben is: divat a barack, a dinnye, a zöldalma, sőt, a kontrasztos, agresszív színek: a ciklámen és a lila. A klasszikus estélyi ruha anyaga: bársony, selyem, muszlin, csipke gyöngydíszítéssel, de ma már a divattervezők művirággal, kagylókkal, bogarakkal, műanyag és fonott tárgyakkal is díszítik  ruhakölteményeiket.
A hercegnők viseletéhez legközelebb a báli ruhák állnak. Ezek a legragyogóbb öltözékek: mély dekoltázs, ujjatlan felsőrész, a felsőkarig érő kesztyű, ékköves nyaklánc, csillogó fejdísz jár hozzájuk. A báli ruhák hatalmas, bő szoknyájukkal, leheletvékony derekukkal kecses sziluettet adnak a ruha viselőjének.

A férfiak hordhatják ugyanazt az öltözéket, szmokingot ugyanabban a társaságban, de a nők nem. Ha mégis felveszik ugyanazt a ruhát, akkor az újonnan vásárolt kiegészítőkkel kombinálják úgy, hogy az ne legyen észrevehető.

Részletekben az ördög

Nagyon fontos, hogy olyan ruhát vegyünk fel, amelyik illik a személyiségünkhöz. A megfelelő kiegészítőkkel meg tudjuk változtatni a stílust. Emellett, ha van egy régi ruhánk, amit már egyszer, akár többször is felvettünk, és egy új sállal, cipővel, kis táskával, boával, nyaklánccal vesszük fel, akkor senki sem fog ráismerni. Ha a kiválasztott darabot tudjuk viselni, és teljesen megegyezik a stílusa a mi kisugárzásunkkal, akkor már csak egyvalamire kell odafigyelni: kényelmes is legyen.

Győri kínálat a belvárosban

A győri belvárosban utánajártunk, megtalálhatók-e a divatos báli darabok és mennyibe kerülnek. Az üzletek nagy választékkal várják a vásárlókat, mégis azt kell megállapítanunk, hogy a készítők sorozatokat gyártanak és nem törekszenek az egyedi ruhákra. Aki nem akarja, hogy a bálban kettőt lásson, annak marad a varratás. Ezért mélyen a zsebbe kell nyúlni, ugyanis 100 ezer forinttól készülnek az egyedi tervezésű nagyestélyik. A hölgyek az üzletekben sok színből választhatnak, de a barna és a padlizsán a domináns. A fekete örök divat. Üzletben 15.000 és 50.000 forint között találtunk ruhákat.

A legkeresettebbek az „A" vonalúak, előnyösebbek, ha több részből állnak, így később variálhatóak más darabokkal. A nők szívesen hordanak szatén-, selyem-, csipkeruhákat, flitteres, hímzett fűzőket. Az idősebbek a hosszú ruhákat kedvelik, míg a fiataloknál előfordulnak a koktélruhák is. A molettebb hölgyek is öltözhetnek divatosan, ők a nagyobb méretre szakosodott üzletekben találják meg a divatos fazonokat.

A cipőnél elengedhetetlen a magas sarok, a hegyes orr, a csillogás, a díszítés. A táskák közül a kisméretű, ruha színéhez passzolókat választják a hölgyek. Ezek ára is 8000 és 30.000 forint között van.
Kiegészítőkben az idősebbek a drágakövet, aranyat, ezüstöt és minőségi bizsut részesítik előnyben, a fiatalok szeretnek feltűnőbbek lenni, akár tollakat, feszes nyakpántot, méretes medálokat, nagy fülbevalókat is megkockáztatnak. 2000 forinttól már szép bizsukat találtunk.

Pardavi Mariann, Szigethy Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában