Ország-világ

2007.01.25. 15:19

Estélyi, báli vagy koktélruha?

Kovácsné belép a szilveszteri mulatságra. Barátnője alaposan megnézi a mélyen kivágott estélyi ruháját és kedvesen megkérdezi...

Kovácsné belép a szilveszteri mulatságra. Barátnője alaposan megnézi a mélyen kivágott estélyi ruháját és kedvesen megkérdezi: „Mondd, drágám, ez estélyi ruha, vagy útközben levetkőztettek?"

Az ehhez hasonló élcek elkerülésére nincs recept, ahhoz viszont hozzásegíthetjük hölgyolvasóinkat, miképp tehetik tartósabbá a rúzst, hogyan lejthetnek magabiztosabban a tűsarkúban, no és mit diktál az illem a bálon. Miután a férjeket többnyire életük párja öltözteti, erről is ejtünk szót háromrészes összeállításunkban.

Sok nő titkon szeretne hercegnőként öltözködni: elegáns, gazdag, előkelő, pompás ruhákba bújni legalább ünnepi alkalmakkor. Estélyi vagy báli ruhát felvenni kicsit olyan, mint hercegnővé válni – hiszen ki képzelne maga elé egy hercegnőt sportcipőben és melegítőruhában, esetleg miniszoknyában neccharisnyával?

Madame Chanel használta először a „koktélruha" kifejezést azokra a kis fekete, rövid, egyszerű szabású, mégis elegáns ruhákra, amelyeket ma ugyanezzel a névvel illetünk, és amelyből mindenképp be kell szerezni egyet az alapruhatárunkba. Igaz, pár éve nemcsak fekete színben, hanem sok más színben kapható, és a hossza is változó, ám soha nem túl hosszú (bokáig érő) és nem túl díszes.

A textilgyártás forradalma után a kereskedők és divattervezők teljesen új szín- és formavilágot hoztak divatba, ennek ellenére még mindig a klasszikus színek hódítanak az estélyi ruháknál: a fekete, a piros, a bordó és aranyszínű estélyik a legkedveltebbek, hiába kínálnak az üzletek a szivárvány minden színében pompázó darabokat. Sőt, ma már készülnek estélyi ruhák természetes pasztellszínekben is: divat a barack, a dinnye, a zöldalma, sőt, a kontrasztos, agresszív színek: a ciklámen és a lila. A klasszikus estélyi ruha anyaga: bársony, selyem, muszlin, csipke gyöngydíszítéssel, de ma már a divattervezők művirággal, kagylókkal, bogarakkal, műanyag és fonott tárgyakkal is díszítik  ruhakölteményeiket.
A hercegnők viseletéhez legközelebb a báli ruhák állnak. Ezek a legragyogóbb öltözékek: mély dekoltázs, ujjatlan felsőrész, a felsőkarig érő kesztyű, ékköves nyaklánc, csillogó fejdísz jár hozzájuk. A báli ruhák hatalmas, bő szoknyájukkal, leheletvékony derekukkal kecses sziluettet adnak a ruha viselőjének.

A férfiak hordhatják ugyanazt az öltözéket, szmokingot ugyanabban a társaságban, de a nők nem. Ha mégis felveszik ugyanazt a ruhát, akkor az újonnan vásárolt kiegészítőkkel kombinálják úgy, hogy az ne legyen észrevehető.

Részletekben az ördög

Nagyon fontos, hogy olyan ruhát vegyünk fel, amelyik illik a személyiségünkhöz. A megfelelő kiegészítőkkel meg tudjuk változtatni a stílust. Emellett, ha van egy régi ruhánk, amit már egyszer, akár többször is felvettünk, és egy új sállal, cipővel, kis táskával, boával, nyaklánccal vesszük fel, akkor senki sem fog ráismerni. Ha a kiválasztott darabot tudjuk viselni, és teljesen megegyezik a stílusa a mi kisugárzásunkkal, akkor már csak egyvalamire kell odafigyelni: kényelmes is legyen.

Győri kínálat a belvárosban

A győri belvárosban utánajártunk, megtalálhatók-e a divatos báli darabok és mennyibe kerülnek. Az üzletek nagy választékkal várják a vásárlókat, mégis azt kell megállapítanunk, hogy a készítők sorozatokat gyártanak és nem törekszenek az egyedi ruhákra. Aki nem akarja, hogy a bálban kettőt lásson, annak marad a varratás. Ezért mélyen a zsebbe kell nyúlni, ugyanis 100 ezer forinttól készülnek az egyedi tervezésű nagyestélyik. A hölgyek az üzletekben sok színből választhatnak, de a barna és a padlizsán a domináns. A fekete örök divat. Üzletben 15.000 és 50.000 forint között találtunk ruhákat.

A legkeresettebbek az „A" vonalúak, előnyösebbek, ha több részből állnak, így később variálhatóak más darabokkal. A nők szívesen hordanak szatén-, selyem-, csipkeruhákat, flitteres, hímzett fűzőket. Az idősebbek a hosszú ruhákat kedvelik, míg a fiataloknál előfordulnak a koktélruhák is. A molettebb hölgyek is öltözhetnek divatosan, ők a nagyobb méretre szakosodott üzletekben találják meg a divatos fazonokat.

A cipőnél elengedhetetlen a magas sarok, a hegyes orr, a csillogás, a díszítés. A táskák közül a kisméretű, ruha színéhez passzolókat választják a hölgyek. Ezek ára is 8000 és 30.000 forint között van.
Kiegészítőkben az idősebbek a drágakövet, aranyat, ezüstöt és minőségi bizsut részesítik előnyben, a fiatalok szeretnek feltűnőbbek lenni, akár tollakat, feszes nyakpántot, méretes medálokat, nagy fülbevalókat is megkockáztatnak. 2000 forinttól már szép bizsukat találtunk.

Pardavi Mariann, Szigethy Teodóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában