Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Évente lesz táncünnep Győrben

A kétévente megrendezett Magyar Táncfesztivál sikerén felbuzdulva újabb táncünnep születik a megyeszékhelyen

A kétévente megrendezett Magyar Táncfesztivál sikerén felbuzdulva újabb táncünnep születik a megyeszékhelyen. Jó lesz sietni, más városok is pályáznak ugyanis a „Magyar táncfőváros" képzeletbeli címre.
– Kivívtunk egy előkelő pozíciót a hazai táncéletben, de nem ülhetünk a babérjainkon – így összegezte [namelink name="Kiss János"], a Győri Balett igazgatója az egyik fő motivációt, amely egy új kulturális fesztivál megteremtésére ösztönözte a társulatot. A kétévente, tavaly ötödször megrendezett Magyar Táncfesztivál sikere töretlen: a tavalyi tizenhat előadásra és egyéb programokra több ezer néző érkezett, azzal pedig, hogy – tavaly először – kivitték a fellépőket a színház előtti térre, még szélesebb tömegeket sikerült megnyerni a táncnak.

Másnak is eszébe jutott

Nemcsak e miatt a rendezvény miatt pályázik azonban Győr a „Magyar táncfőváros" képzeletbeli címre: a Győri Balett világhírű társulata és a városban működő számos amatőr együttes is feljogosítaná a titulusra.
– Érdemes sietni, hiszen az ötlet nem csak nekünk, győrieknek jutott eszünkbe. Minden város keresi az útját a kultúrában – Miskolc például kimondva-kimondatlanul az opera, Pécs a színház városa lett –, a tánccal Szombathely, Eger, Veszprém is „kacérkodik" – mondta a balettigazgató.
Hogy elébe menjenek a többieknek, s a város ne veszítse el már megszerzett előnyét, a Győri Balett újabb táncfesztivált szervez: a Győri Táncművészeti Biennále a Magyar Táncfesztivállal váltva, kétévente mutatná be a legszínvonalasabb néptánc-, balett- és kortárs produkciókat. Kérdés, nem lenne-e kézenfekvő a már nevet szerzett táncfesztivált „sűríteni", ennek azonban több akadálya is van.

Népünnepély várható nyárra

A tavaly 46 millióból megrendezett „váltótársánál" jóval szerényebb költségvetésű Győri Táncművészeti Biennálét a tervek szerint 15–20 millióból állítja fel a Győri Balett és a város. Az óvatos megfogalmazás indokolt, pénz ugyanis még nincs rá, [namelink name="Kiss János"] azonban bízik abban, hogy presztízsük elég lesz a sikeres pályázat(ok)hoz. Az mindenesetre biztató, hogy a tavalyi táncfesztiválra 35 millió forintot nyertek a Nemzeti Kulturális Alaptól – ehhez tízet tett hozzá Győr városa, egyet pedig a város idegenforgalmi bizottsága –, s a főtámogató, az Audi sem zárkózott el a „sűrűbb" támogatástól. Egy biztos: a táncbiennálét mindenképpen megrendezik, legfeljebb, a forrásoktól függően, a tervezettnél szűkebb programkínálattal.    

Utóbbi kár lenne, hiszen az első Győri Táncművészeti Biennále – június 20. és 24. között – [namelink name="Kiss János"] tervei szerint „igazi népünnepély lesz", néptáncegyüttesekkel Erdélytől Mexikóig, a győri, a szegedi és a pécsi balett fellépésével és cigány nappal, benne többek között az Experidance társulat legújabb előadásával, a Nagyidai cigányokkal.

Pécs előnye Győrig érhet

Jó hír, hogy az ötlet pont egybevág az új városvezetésnek a turizmust előtérbe helyező elképzeléseivel.     
– Az önkormányzat teljes mértékben partner a szervezésben, s bár az anyagi támogatás pontos mértékéről még nem egyeztünk meg, az elvi támogatásra már rábólintott az önkormányzat – mondta [namelink name="Kiss János"], akinek igencsak sietnie kell a szervezéssel, hogy a március végi Utazás Kiállítás 2007 turisztikai kiállításon már a végleges programot tudják ajánlani a turistáknak és utazásszervezőknek.

Apropó, turizmus: presztízs ide vagy oda, nem szabad elfeledkezni az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím nyertese, Pécs jelentette konkurenciáról, amelynek impozáns programsorozata – benne számos táncos eseménnyel – az idén beinduló győri „forgórendszer" szerint éppen egybeesik majd a Magyar Táncfesztivállal. Hogy a két rendezvénysorozat ne egymás elől szívja el a közönséget, [namelink name="Kiss János"] már most tárgyal a baranyai szervezőkkel arról, hogy a két város közösen valósítsa meg a táncos rendezvényeket.

– A szándék mindkét oldalról megvan, s már körvonalazódik a 2010-ig tartó együttműködés köztünk. Ha összefogunk és egyesítjük erőinket – például egyes művészeket, társulatokat közösen hívunk meg, s mindkét városban fellépnek –, Győr és Pécs is gazdagabb programot nyújthat a táncszerető közönségnek. Így valósulhat meg, hogy bár Pécs nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, annak vonzása Győrt is eléri, s a győri közönség is élvezheti az előnyeit.
Pomaranski Luca      

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában