Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Fél év kell a roaming tarifák letöréséhez?

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország fél éven belül érvénybe kíván léptetni egy olyan közösségi szabályozást, mely maximálná a mobil roamingtarifákat - írja az International Herald Tribune.

Az egyelőre nem nyilvános német előterjesztés 49 eurocentben, vagyis nagyjából 123 forintban limitálná a külföldi hálózatban kezdeményezett hívások végfelhasználói percdíját, míg a külföldön fogadott hívásokért fizetendő összeg nem haladhatná meg a 25 eurocentet, vagyis a 63 forintot. Az IHT ismeretei szerint az ezt részletező dokumentumot a Brüsszeli munkacsoport múlt héten juttatta el a 27 tagállam telekommunikációért felelős minisztériumához.

Reding biztos tavaly nyár elejére elégelte meg a mobilszolgáltatók viselkedését, és közölte, hogy lépéseket kezdeményez a roamingdíjak hatósági csökkentése érdekében. Úgy véli, hogy a kontinens szolgáltatói többszöri informális felszólítást követően sem tettek eleget annak a kérelemnek, hogy a külföldi mobilozásra a költségeket tükröző, és a belföldi díjakat közelítő árakat állapítsanak meg -- vagyis a piaci mechanizmus működése elégtelen, ami az országokra széttöredezett, valójában nem létező közös szolgáltatáspiac alapján nem meglepő.

"Az iparágnak szóló ismételt figyelmeztetések ellenére a barangolási díjak évek óta indokolatlanul magasak" -- mondta júliusban Reding. "Meggyőződésem, hogy a díjak csökkentése nemcsak az EU-n belül utazó állampolgárok javát szolgálja, hanem az európai ipar versenyképességét is javítani fogja. A barangolást használók 80 százaléka üzleti fogyasztó, és különösen a kis- és középvállalkozások szenvednek a jelentős költségtényezőtől a belső piacon kötött üzleteik lebonyolítása során" -- tett hozzá.

Jelenleg 147 millió uniós polgárt, közülük 37 millió turistát és 110 millió üzletembert érint a barangolás kérdése, állítja a Bizottság. Egy tanulmány alapján a jelenleg 8,5 milliárd eurós európai roamingpiacból a rendelet által 5 milliárdot takarítanának meg a felhasználók, ugyanakkor 59 százalékuk többet is telefonálna külföldön. Reding elképzelései szerint mind a felhasználóknak szóló kis-, mind az egymás hálózataiért fizetett nagykereskedelmi tarifák szabályozás alá kerülnének. Az ügyön dolgozó csapat kalkulációi szerint a szolgáltatók költségvonzata 10-12 eurocent, vagyis 25-30 forint, ezzel szemben a felhasználókkal ennek akár tízszeresét is kifizethetik -- amit persze a mobilcégek vitatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában