Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Folytatódott Szaddám büntetőpere

Folytatódott tegnap Bagdadban a felakasztott Szaddám Huszein volt iraki elnök hat bűntársának bírósági tárgyalása. A vádlottaknak az úgynevezett Anfal-műveletben elkövetett bűncselekményekért kell felelniük. Az exdiktátort és hat bűntársát – az előző rendszer magas rangú funkcionáriusait – azzal vádolták meg, hogy 1987–1988-ban, az Irak és Irán között dúló véres háború idején az Anfal (Zsákmány) fedőnevű hadműveletben 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki. Az akkori bagdadi vezetés azzal vádolta a kurdokat, hogy együttműködtek a háborús ellenség Iránnal.


A perben a vádlottakat háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, Szaddám Huszeint és al-Madzsidot („Vegyi Alit”) ezenfelül népirtással is. Eredetileg Szaddám Huszein ellen is vádat emeltek, de mivel a volt elnököt már kivégezték, megszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában