Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Győri MSZP – Neupor Eredics utódja

Folytatás az 1. oldalról.

– Sudár –


Az októberi önkormányzati választások után a párton belül nyílt titok volt, hogy [namelink name="Eredics Imre"] győri MSZP-elnök nem indul újra a januárban esedékes választáson – mondták párton belüli forrásaink. Nem kis meglepetést keltett ezért, amikor kiderült, mégiscsak harcba száll az elnökségért. Bár ez nem tűnt eretnek gondolatnak, hiszen [namelink name="Eredics Imre"] támogatottsága még mindig jelentős az MSZP-n belül. Ez a kijelentés még akkor is igaz, ha a közelmúlt két szavazását nézzük, amikor Eredicset a polgármester-jelöltségről előbb Kadler Gusztávval, majd [namelink name="Kun András"]sal szemben leszavazták.
A január 15-i tisztújítás előtt tehát két esélyes jelöltről lehetett tudni, az egyik [namelink name="Eredics Imre"], a másik Neupor Zsolt volt. Utóbbi 29 éves, jogász, nevét a választási kampány során ismerte meg a tagság. Ahogy a párton belül mondják: [namelink name="Kun András"] köréhez tartozik, de jó viszonyban van Molnár Csabával, az MSZP megyei elnökével is, aki szintén győri és szintén a fiatal generáció tagja. Úgy tudjuk, egészen az utolsó hétig komoly tárgyalások zajlottak a háttérben, amelyeknek az lett a vége, hogy Neuport sikerült meggyőzni: most még ne induljon az elnökségért, legyen „csak” ügyvezető alelnök, cserébe két év múlva – a soron következő tisztújítás után – már ő vezetheti a győri MSZP-t. Ez a megállapodás egészen hétfő délelőttig érvényben is volt.
Ekkor azonban egy körlevél indult útnak a tagságon belül, az MSZP Progresszív Alapszervezeti Műhely (ProgrAM) fejléces papírján. A ProgrAM-ról még a párttagok sem tudnak sokat, a levél mindenesetre [namelink name="Eredics Imre"] mellett kampányolt. Nem is emiatt volt érdekes, hanem mert komoly kritikával illette a már említett polgármesterjelölt-választást s az őszi kampányt. Pontosan idézzük: „A 2006-os őszi választások nekünk, győri szocialistáknak megalázó vereséget hoztak. Ebben szerepe volt az országos helyzetnek, de – immár külső elemzők által is igazoltan – szerepe volt az általunk állított, de jelölésre előkészítetlen, nyilvánosság előtt felépítetlen polgármesterjelöltnek és az átütő erő nélküli helyi kampánynak. E második kampányt az elsővel ellentétben nem az SZMSZ szerinti választási bizottság vezette (Erediccsel az élen – a szerk.), hanem egy általunk ismeretlen összetételű csapat (itt volt Neupor kampányfőnök – a szerk.). A győri MSZP véleményünk szerint fejjel rohant a falnak. Nem csoda, hogy most nincs gazdája a vereségnek” – áll a levélben.
Ahogy a párttagok mondták, ez a levél „ütötte ki a biztosítékot”. A végeredmény az lett, hogy a megállapodás felbontatott, Eredics mellől a legfontosabb támogatók kihátráltak, s ő az utolsó pillanatban visszalépett a jelöltségtől. Egy kevésbé ismert párttag indult helyette. Hétfő délutántól éjfélig tartott a szavazás – nem a vita, hanem a kötelező előírások betartása miatt húzódott el odáig –, a soha nem látott számú résztvevők (több száz küldött) Neuportot választották meg elsöprő többséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában