Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Győri Nyár, idén kicsit másként

Győr város vezetése már korábban kifejtette azt a szándékát, hogy a turizmust jobban élénkítő, összefogottabb Győri Nyarat szeretne. Körvonalazódik egy másfajta Győri Nyár képe.

Fábián

A Győri Nyár hagyományait nem elfeledve, de azokat megújítva szeretne a győri városvezetés egy összefogottabb, inkább néhány erős hétvégére, mintsem elhúzódó rendezvényfolyamra építő fesztivált szervezni már idén. Hogy nem késtek-e el ezzel? Ottófi Rudolf, a kulturális területért is felelős alpolgármester szerint nem. Az alpolgármester megbeszélést tartott e témában a győri fesztiváliroda vezetőjével, [namelink name="Csurák Erzsébet"]tel.
– Idén már nem adunk ki egész évre szóló kulturális eseménynaptárt, ahogy eddig. Inkább féléves ciklusokban gondolkodunk – mondta a Kisalföldnek Ottófi Rudolf alpolgármester. – Nem szeretnénk, ha túlságosan gúzsba kötnének az előzetes tervek. Ilyenformán még időben vagyunk az újfajta Győri Nyár szervezését illetően. Az biztos, hogy inkább erős hétvégékben gondolkodunk, a már jól bevált június vége, július eleje-közepe időszakban. Az egyik hétvégét szeretnénk a vízre építeni.
„ Gondoltunk látványos sárkányhajós felvonulásra, vagy akár arra, hogy a győri folyókon leúsztassunk a Mini mondushoz hasonlatosan világhírű épületek makettjeit, melyek később kiállításra kerülhetnének. Sajnos a vízi színpadot nem tudjuk még idén megépíteni, pedig nagyszerű helye lehetne a Mosoni-Duna rakpartjánál.”
– Ez a terület, főleg a Dunakapu tér jó helyszínnek ígérkezik a tömegrendezvényekre. A fideszes kampányzáró Demjén Rózsival, vagy most a fergeteges szilveszteri buli is bizonyította ezt.
A tervek még elég képlékenyek, az azonban szinte biztosra vehető, hogy a megnyitó ismét nagy durranás lesz, ahova több tízezer ember mehet el. A helyszíne viszont még bizonytalan, lehet, hogy ismét elhagyja a Győri Nyár nyitánya a Rába-partot?
Az alpolgármester elmondta, azt szeretnék elérni, hogy azok az emberek, akik más városokból, országokból eljönnek a programokra, hét közben is maradjanak. Nézzenek körül a kistérségekben. Onnan is kínálnak számukra kulturális lehetőségeket. Így talán növelhető lesz majd a Győrben eltöltött vendégéjszakák száma.
A programokat a korábbi évekhez hasonlóan 6 millió forint összeggel tervezték be a fesztiváliroda költségvetésébe, de az összeg várhatóan kiegészül további támogatásokkal és pályázati pénzekkel. A propagandában azonban kipróbálnak majd új eszközöket, többek között a városról képeket közvetítő diaporáma (a Duna tévén látható városképek) alsó csíkját.
Egyelőre tehát az a biztos, hogy változik a Győri Nyár, de a szervezők most kezdenek hozzá igazán a szerkezet átalakításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában