Ország-világ

2007.01.08. 15:19

Hamarosan leállhat a magyarországi kőolajszállítás

A koradélutáni órákban leállt a Fehéroroszország felől Ukrajnába tartó kőolajszállítás. Amennyiben nem indul meg újra, az ukrajnai tranzitkészletek előreláthatólag a délután folyamán elfogynak, így várhatóan ma este leáll a szállítás Magyarország irányába is.

Pillanatnyilag csökkentett kapacitással érkezik kőolaj a Barátság vezetéken keresztül a magyar határra. A Mol saját tartalékai lehetővé teszik, hogy a százhalombattai finomító tovább üzemeljen. A magyar olajcég megkezdte az egyeztetést a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ) a stratégiai készletek esetleges felszabadításáról. Az MSZKSZ több mint kilencven napos készlettel rendelkezik kőolajból és kőolaj termékekből, a készletek felszabadításáról a gazdasági és közlekedési miniszter dönthet.

A Mol nem számít a szállítások gondok elhúzódására, de a több mint 90 napos tartalék lehetővé teszi, hogy felkészüljön akár az Adria vezetéken keresztül történő kőolajimportra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában