Ország-világ

2007.01.02. 15:19

Huszeint kivégezték, eltemették, megbosszulnák

Tüntetők ezrei gyászolták hétfőn a kivégzett Szaddám Huszeint Tikrítben, az exdiktátor szűkebb hazájában Korán-idézetek felolvasásával adózva vezérük emlékének.

Az emberiesség elleni bűncselekmények miatt kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátort szombat hajnalban akasztották fel. Halálhírét iraki televíziók jelentették be. A volt iraki diktátort, aki 1979-től rendszerének 2003 tavaszán történt megdöntéséig irányította vaskézzel a közép-keleti országot, november 5-én ítélték halálra az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásaként 1982-ben a síita Dudzsail faluban végrehajtott vérengzés miatt, amelynek 148 halálos áldozata volt. A 69 éves exállamfőt 2003. december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrít közelében az amerikai erők, és közel két éven át titkos börtönben őrizték egy amerikai támaszponton. A kivégzés szemtanúira hivatkozva a The New York Times szerint Szaddám röviddel halála előtt azt mondta: „Le az árulókkal, az amerikaiakkal, a kémekkel és a perzsákkal.” A felvételen Szaddám hóhérai legádázabb ellenségének, Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónoknak a nevét kiáltják többször. (Szadr apja és nagybátyja a Huszein-rezsim áldozatai lettek.) A kivégzett elnököt szülőfalujában, a Tikrít közelében lévő Audzsában temették el vasárnap hajnalban, még napfelkelte előtt. Audzsában nyugszik Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj is, akiket a megszálló amerikai katonák öltek meg 2003-ban. A szaddámi rendszerben uralkodó, de az amerikai invázió után betiltott iraki Baasz Párt bosszúra szólította fel az irakia-

kat a kivégzés után, de óva intett egy polgárháború kirobbantásától. George Bush amerikai elnök fontos mérföldkőnek mondta Szaddám kivégzését egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartani és megvédeni önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában