Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Igazoltatás? Mutassa az ujját!

A hölgyek nyitottabbak a biometrikus, azaz a test valamely sajátsága – például ujj- és tenyérlenyomat, íriszvizsgálat, arcfelismerés – alapján működő azonosítási eljárások iránt, mint férfi társaik – áll egy banki rendszerekkel foglalkozó felmérésben.

A hölgyek örömmel üdvözölnék, ha a boltokban vagy az ATM-automatáknál a PIN-kód helyett elég lenne az ujjukat egy érzékelőre nyomni, és személyi igazolvány helyett is szívesebben mutatnák a rendőrnek vagy a hivatalnoknak az ujjukat. A 18 és 60 év közötti, különböző iskolázottságú és lakóhelyű megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy bár a nők valamivel kisebb hányada hallott a módszerről, mégis elfogadóbbak, nyitottabbak az újdonságot illetően, mint a férfiak. Ők óvatosabbak és aggályoskodók. Csaknem kétszer annyi férfi tart személyiségi jogai csorbulásától, mint nő, és a módszer általános elterjedésének is kevésbé örülnének, mint honleányaink.

A férfiak és a nők válaszai- nak összevetése érdekes különbségeket mutat. A férfiak nemhiába néznek nagyobb számban akciófilmeket, közülük többen emlékeznek arra, hogy a sci-fi műfajban a biometrikus azonosítás már bevált gyakorlat. A nők e módszer kialakításának tervéről inkább az ismeretterjesztő műsorokból értesülnek. Általánosságban összefoglalva a téma iránt nem egyformán érdeklődnek a nemek, más-más szempontra figyelnek jobban. Míg a férfiak a technikai hátteret jobban el tudják képzelni, s több információval is rendelkeznek, addig a nők inkább a mindennapi használat alapján ítélnek.

A hazai lakosság nyolcvan százaléka kisebb-nagyobb lelkesedéssel, de hajlamos volna a biometriai azonosító eljárások alkalmazására, ha azok széles körben elterjednek. A városiak főleg pénzfelvételre és banki ügyintézésre használnák, ha azzal kiváltható lenne a bankkártya. A kisebb településen élők inkább hivatalos alkalmakkor, a személyi igazolvány, az útlevél biztonságának növelésére vezettetnék be. Így – mivel a technológia egyre olcsóbb és hozzáférhetőbb – számítani lehet rá, hogy a különböző retina- és ujjlenyomatszkennerek a következő néhány évben elterjednek az országban, milliárdos informatikai keresletet generálva.

R. Z.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában