Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Ingatlanok és árak a Lövér körúton

Érdemes Sopronban a Lövér körúti ingatlanok értékét(?) áttekinteni, összevetve az apartmanház és a hozzá tartozó terület árával.

Horváth Ferenc

Kezdjük az apartmanházzal. Az önkormányzat – pontosabban a Sopron Vagyonkezelő Holding Rt. – az elmúlt év februárjában vásárolta meg a Fészek Kft.-t, amely birtokolta az egykori Szilenció üdülő helyén kialakított apartmanházat és a hozzá tartozó területeket. Az épületben 72 lakás van, amelyből a vásárlás időpontjáig tizenkettőt adtak el. Az épület telekrésze 8036 négyzetméter, de a holding birtokába került a szomszédos, még beépítetlen, 6344 négyzetméteres terület is. A holding a Sopron Bank hiteléből fizette ki a 800 millió forintos vételárat.

Az akkori megállapodás szerint a bank azonban a jelzálogjog bejegyzése mellett további biztosítékot kért, így vállalt készfizető kezességet a cégbe akkor még be nem olvadt Sotáv és a városüzemeltetési kft.
A törlesztés első összege – 310 millió forint – az idén június 30-ig esedékes, a második – 226 millió forint – pedig egy év múlva. A fennmaradó összeget félévente kell fizetni, a futamidő 15 év. (Ez persze részletkérdésnek tűnik abból a szempontból, hogy előnyös vagy hátrányos üzletet kötött a város – majd a bíróság eldönti –, de nem mindegy a hitelintézetnek.) A lényeg azonban, hogy 800 millió forintért közel 15 ezer négyzetméter területhez jutott a város a Lövér körúton, amelyen áll egy 72 lakásos apartmanház.

Ugyancsak a Lövér körúton található az egykoron szebb napokat látott Hotel Maróni, amelyet jelenlegi tulajdonosa, a Hunguest Hotels Zrt. árul hosszú idő óta. Az eredeti „kikiáltási ár" 550 millió forint volt, de ennyiért nem találtak vevőt. Ma már talán 450–500 millióért is eladnák, ha lenne komoly vásárló. Ha lenne, mert eddig – tudomásunk szerint – nem sikerült pénzzé tenni az ingatlant. De nézzük, mit kapna pénzéért az, aki belevágna az üzletbe. A terület nagysága 25 ezer négyzetméter, amelynek nagy része parkosított. Az épületkomplexumban összesen 180 szoba található. Hogy ebből mennyi apartmant lehetne kialakítani, azt csak a szakemberek tudnák pontosan megmondani, de hetvenkettőt bizonyára, és akkor ott van még jó néhány ezer négyzetméter... Szóval lehet, hogy jobban járt volna Sopron, ha a Marónit veszi meg a holding, ha már mindenképpen vásárolni akartak.

Több mint két éve kínlódik az egyetem a volt gyermekszanatóriummal. Annak idején a várostól kapták, hogy hasznosítsák az oktatás érdekében, de aztán úgy gondolták, inkább eladják. Sorra jelennek meg a pályázatok – a legutóbbinak az elmúlt pénteken járt le a határideje –, de vevő még nincs. A több mint 2500 négyzetméteres épület 4400 négyzetméteres telken fekszik. Az eredeti árhoz képest egyre lejjebb mennek, ma már 200 millió forint plusz áfáért is eladnák...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában