Ország-világ

2007.01.13. 15:19

Ingyenes iskolabuszra szerződtek

Folytatás az 1. oldalról.

– Gosztonyi –


– Sopronban az Úttörő utca végén 7 óra 10 perckor, a Thököly téren 7.15-kor, a Szent István-templomnál 7 óra 20-kor, a Kodály térnél 7.30-kor, a Kutyahegynél 7.40-kor szállnak fel térítésmentesen a buszra azok az ingázó diákok, akik 7.50-kor már az ágfalvi iskola padjait koptatják. Délután 16.10-kor indulunk vissza a soproni diákokkal, a napközi után – tudtuk meg Villányi Lajos soproni személyszállító vállalkozótól.
– Az önkormányzat e lépésével az ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jövőjét szeretné bebiztosítani – mondta az aktív tanári múlttal is rendelkező ágfalvi polgármester, Gaál István, aki szerint a legeredményesebben tanítani a 15–18-as osztálylétszám mellett lehetséges.
– Ezért a községvezetés tízéves programot hirdetett, amelynek keretében Sopronból – egyelőre próbajelleggel – ingyenes iskolabusszal hozzák-viszik az ágfalvi iskolába járó diákokat.
– A programot tíz évre terveztük, mert Ágfalva fejlődésben lévő község. A közelmúltban is százhatvan építőtelket vásároltak a betelepülők. Várható a lélekszám növekedése, közte az iskoláskorúaké is – hangsúlyozta a polgármester.
– Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, így a továbbiakban újabb soproni diákokat várunk az ágfalvi iskolába – folytatta Gaál István. – Sopronból még mintegy harminc tanuló iratkozhat be hozzánk, akik természetesen igénybe vehetik az ingyenes autóbuszjáratot.
Ágfalva első embere hozzátette: az elmúlt években közel kilencvenmillió forintot fordítottak a képzés körülményeinek és a színvonal javítására. Teljes fűtés- és világítástechnikai rekonstrukciót hajtottak végre, s minden osztályba korosztálynak megfelelő székeket, asztalokat állítottak be. Új számítógéptermet avattak internetes csatlakozással, a tizennyolc komputer pedig a legnépesebb osztály létszámának felel meg. A Váci Mihály-iskola a művészeti oktatásra is sokat ad. A tornaterem parkettáját egymillió forintos költséggel alakították át néptáncgyakorlásra is alkalmassá, míg hárommillió forintért vettek különböző hangszereket. Egy éve bevezették a képzőművészeti oktatást is. Nyáron teljes körű napközi otthonos ellátást biztosítanak. A német nyelv gyakorlását segíti a felsősök kétévenkénti németországi útja Schefflenzbe, Ágfalva testvérközségébe, míg szeptembertől újdonságként bevezetik az angol nyelv tan ítását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában