Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Jeles napok 2007-ben

„Mondjunk nemet 2007-re!", „Most jobb!" Ilyen feliratú zászlókkal vonultak fel a franciaországi Nantes városának központjában. A tüntetők azt követelték, az ENSZ fagyassza be december 31-ét, és ne engedje eljönni a jövőt. Mégis betoppant 2007. De mit hoz ez az esztendő? Milyen jeles napok állnak előttünk?

Az új esztendő legfontosabb feladata az emberi munka méltóságának megőrzése lesz – Erdő Péter esztergom–budapesti bíboros prímás szerint. Az államfő, Sólyom László azt mondta: „Forduljunk a gyermekek felé! Ők gazdagítanak minket reménnyel. Értük érdemes áldozatot vállalni. Holnap ők lesznek Magyarország."

Csúcs és mélység

Milyen ez a mává lett holnap? Egy internetes portál szavazásos játékának résztvevői szerint újra lesznek zavargások, ismét nyugati országokban sújtanak le merénylők, Magyarország hoppon marad a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért folyó versenyben, és még az időjárás is bolond lesz.

Aszály Indonéziában, árvizek Kaliforniában és Dél-Amerikában – sorolja a várható természeti csapásokat a Kelet-Angliai Egyetem klímakutató professzora. Phil Jones szerint a melegrekord megdől majd, mert az eddigi legforróbb év, 1998 elmarad 2007 mögött.

A mélypontról szól Hankiss Elemér szociológus, aki úgy véli: a múlt év a vakság éve volt, idén már többet fogunk látni, tudni. Pesszimista Lengyel László közgazdász: szerinte nem várható lényegi változás 2008 végéig. Bár mindenkinek elege van a jelenlegi helyzetből – csak a politikai elitnek nem. Stumpf István politológus azt mondja: az elsődleges felelősség a kormánykoalícióé, noha az ellenzék is hozzájárult a jelenlegi helyzethez.

Szerinte az értelmiségnek, a civileknek is van feladatuk abban, hogy miként mozdítsák ki az országot a megosztottságból.

Új életet lehelni

Régi-új üzenetek

Az ismert rövidítés, B. ú. é. k. millió és millió SMS-ben, villanypostán és hagyományos levelezőlapon suhant tova a mostani évfordulón is. Íme, néhány további óhaj 2007-re, emlékeztetőül.

Hagyománytisztelőknek: „...adjon isten minden jót/ az új esztendőben/ vegye el mind a nem jót/ az új esztendőben/ mitől félünk, mentsen meg,/ amit várunk, legyen meg/ az új esztendőben!" Romantikusoknak: „Hozzon az új év minden napja egy csodát, szeress önzetlenül, és boldogság vár rád. Ez töltse be az év minden napját, hogy megkaphasd az angyalok mosolyát!" Baráttól barátnak: „Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt, az maradjon, ki elindult, az haladjon."  
„Figyeljék Magyarországot, különös, de inkább aggasztó dolgok kezdenek ott történni..." – figyelmeztet 2007-es előrejelzésében John Simpson.

A BBC világpolitikai szerkesztője szerint A világpolitikában George W. Bush amerikai elnök egyre nagyobb sürgetést fog érezni arra, hogy lebombázza Irán nukleáris létesítményeit, miközben az amerikai csapatok képtelenek lesznek megfékezni az iraki polgárháborút. Európára tekintve pedig a jobboldali Nicolas Sarkozyt tartja a tavasszal esedékes francia köztársaságielnök-választás befutójának. A magyar származású Sarkozy győzelme azonban nem fogja megoldani Franciaország tartós bajait, ahogy Európába sem lehel új életet.

Az év makrogazdasági pályáját meghatározó tényező idén a gyorsuló export és a belső kereslet visszaesése lesz – mondja Gárgyán Eszter, az OTP Bank elemzője. Bár a háztartások reáljövedelme négy százalékkal romolhat, a fogyasztás ennél kevésbé esik majd vissza, aminek a gyorsuló eladósodás lesz az oka.

A disznó éve

Ellenben 2007-ben sem várható, hogy lényegesen lassulna Kínában a tíz százalék feletti gazdasági növekedés – kontráz Bogár László egyetemi tanár. Néhány évtizeden belül Kína visszanyeri azt a pozíciót a világhatalmi rendszerben, amit korábban több mint kétezer évig gyakorolt.

A 2007-es az „Arany Disznó" éve, amely a kínai hagyomány szerint csak hatszázévenként jön el. Azok az emberek, akik ilyen évben születnek, nagyon jó szülők, miközben kényelmes és gazdag az életük. E hiedelem miatt sokan keresik fel a szülészeti klinikákat, hogy még idén világra jöhessen gyermekük. Az asztrológia szerint minden esztendőt egy bolygó jellemez. A 2007-es év a Szaturnusz uralkodásának jegyében telik, amely a karma jelölője. Ez arra utal, hogy olyan változások történnek az életünkben, amelyek sorsszerűek, és amelyek meghatározzák a jövő irányát.

A hírügynökségek információi alapján összeállította: Ú. I.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában