Ország-világ

2007.01.03. 15:19

Keresik a kalózvideóst

Vizsgálatot rendeltek el az iraki hatóságok annak kiderítésére, ki készített mobiltelefonnal kalózfelvételt Szaddám Huszein felakasztásáról, és ki a felelős azért, hogy az felkerülhetett az internetre. A közepes minőségű felvételből kiderül, hogy néhány tanú Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok nevét skandálta pár pillanattal Szaddám halála előtt, mások szidalmakat szórtak az elítéltre és bosszúkiáltások is felhangzottak.


Vizsgálatot kér az ügyvéd

ENSZ-vizsgálat lefolytatását kérte Szaddám Huszein kivégzése körülményeinek feltárása érdekében a néhai iraki diktátor egyik ügyvédje a világszervezet főtitkárától. A francia Emmanuel Ludot ügyvéd Ban Ki Mun főtitkárnak írott, kedden nyilvánosságra hozott levelében azt kérte: hozzanak létre vizsgálóbizottságot az ENSZ égisze alatt, mert megítélése szerint a múlt szombati kivégzést az „elveket tekintve” tűrhetetlen körülmények között hajtották végre.

Washington új kampánya

Washington új diplomáciai kampányt kíván indítani több európai országgal együtt Irán pénzügyi elszigetelésére – írta kedden a The New York Times a pénzügyminisztérium magas rangú illetékesére hivatkozva.

Indonéz repülőgép

Kilencvenen meghaltak, tizenketten túlélték azt az indonéz légi katasztrófát, amely hétfőn következett be a Sulawesi szigeteken. A Boeing 737-400-as típusú gép összeégett roncsaira a hadsereg keresőalakulatai találtak rá kedden hegyvidékes terepen. A repülőn 96 utas, köztük 11 gyermek, valamint 6 főnyi személyzet utazott.

A főtitkár első napja

A dárfúri válság megoldását nevezte egyik fő feladatának az új ENSZ-főtitkár kedden, a világszervezet New York-i központjában töltött első munkanapján. Hivatali idejének nyitányaként Ban Ki Mun azt mondta, haladéktalanul kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyötrő válságtól szenvedő szudáni térségre.

Gerald Ford temetése

George W. Bush amerikai elnök, az Egyesült Államok három volt elnöke és más amerikai, illetve külföldi méltóságok, valamint több ezer gyászoló búcsúzott kedden a washingtoni nemzeti székesegyházban a karácsonykor 93 évesen elhunyt volt amerikai elnöktől, Gerald Fordtól. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában