Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Kettős nyomás alatt cukorgyártó és termelő

A Magyar Cukor Zrt. és a termelők a múlt heti egyeztetésen nem tudtak megállapodni a cukorrépa átvételi áráról. A megegyezést sürgeti, hogy Romániából százezer tonna cukor vár behozatalra.

P. Horváth László

A Magyar Cukor Zrt. a gazdáknak a répa minimális, tonnánként 29,78 eurós átvételi árnál előzetesen hat százalékkal magasabb összeget ajánlott fel. Ezt az összeget a termelők azonban nem tudják elfogadni, mert ezért a pénzért már nem éri meg nekik termeszteni a növényt. Tisztában vannak azzal, hogy a cukorgyárak is nehéz helyzetben vannak, hiszen jelentős összegeket kell befizetniük az uniós alapba.

Két kemény év

– Az idei tervezett átvételi ár a két évvel ezelőttinek csupán 64 százaléka – mondja [namelink name="Dorogi Árpád"], a Nyugati Határ Cukorrépa Szövetkezet elnöke. – Két kemény és küzdelmes év áll előttünk, ez alatt dől el, kik maradnak talpon. A cukorgyár ajánlatát azonban nem tudjuk elfogadni, ugyanis a 30 euró körüli ár a termelési költségeinket sem fedezi. Bízunk ugyanakkor abban, hogy a következő, január 23-i egyeztetésen megállapodunk, ugyanis hamarosan elkezdődnek a tavaszi mezőgazdasági munkák. Meg kell terveznünk, melyik táblába milyen növény kerüljön.

Román tartalékok

A termelők és a feldolgozó kettős szorításban vannak. Rövid távon Románia uniós csatlakozása felboríthatja a magyar piacot. A Kisalföld információi szerint Romániában az elmúlt év végén százezer tonnás nagyságrendű cukrot halmoztak fel. Ez készen áll, hogy behozzák hazánkba, és megjelenjen a boltok polcain. A magyar cukor tonnája 632 euró, a románnak csupán 500 euró. Ezzel az árelőnnyel a magyar termelők és feldolgozók nem tudnak versenyezni. A helyzetet beárnyékolja, hogy az Európai Unió Horvátországnak és Szer-

biának 180-180 ezer tonna vámmentes cukor behozatalára adott engedélyt a közösségbe. Ám a magas szállítási költségek miatt várhatóan el sem jut Nyugat-

Európába, így ezen termékek is a hazai boltokban landolhatnak.

A talpon maradásért

– Tartósan nem lesz jelen a hazai piacon a román cukor, mivel nem tudják megtermelni saját szükségletüket, azaz hosszú távon importra szorulnak – jelenti ki Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. mezőgazdasági vezérigazgató-helyettese. – Így a hazai termelők és feldolgozók újabb piacot nyerhetnek. A horvát és szerb eset már összetettebb, ők folyamatosan jelen lesznek a piacon, ezért a talpon maradáshoz össze kell fognunk. Hosszú távon biztatóbbak a kilátások, 2010 után ugyanis megszűnik az uniós kompenzációs alap. Innentől kezdve magasabb átvételi árat kaphatnak a gazdák. Azt mindenképpen meg kell jegyeznem, a petőházi gyár működése nincs veszélyben, a Magyar Cukor Zrt. hosszú távon számít rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában