Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Kilencmilliós kártérítés a szülőknek

Összesen nyolcmillió forint nem vagyoni és közel egymillió forint vagyoni kártérítést ítélt meg a végtagfejlődési rendellenességgel született mezőkovácsházi kislány szüleinek jogerős döntésével a szegedi táblabíróság hétfőn.

A harmadrendű felperes kislány önálló kártérítésre nem jogosult. Súlyos végtagfejlődési rendellenességének kialakulása nem orvosi mulasztás következménye, hanem genetikai vagy más okok miatt következett be – mondta Kissné Koch Ágnes tanácsvezető bíró a döntés indoklása során.
Az anya, az ügy másodrendű felperesének terhességét 2004 augusztusában diagnosztizálták. Az anya késői orvosi jelentkezése miatt az igen lényeges 12. heti, a magzat anatómiai áttekintésére szolgáló ultrahangvizsgálatra nem kerülhetett sor. A kismama első szakorvosi vizsgálatát szeptember 9-én, terhességének 18–19. hetében végezték el az orosházi kórházban. Az első ultrahangos vizsgálatot egy héttel később egy újabb kivizsgálás követette.
A második vizsgálat során a házaspár „fogadott” nőgyó-

gyásza a magzat combcsontját nyolc milliméterrel rövidebbnek mérte, mint az első alkalommal, ám az eredményt nem vetette össze a korábbi lelettel. Mindkét alkalommal megállapította, hogy durva fejlődési rendellenesség nem látható. A kislány 2005. január 31-én született császármetszéssel az orosházi önkormányzati kórházban mind a négy végtagjára kiterjedő súlyos végtagfejlődési rendellenességgel. A gyermek már számos orvosi beavatkozáson átesett, és egész életében gyógykezelésre, ellátásra szorul.
A bíróság szerint a kezelőorvosnak észlelnie kellett volna a két ultrahanglelet közötti eltérést, és ennek következményeként további vizsgálatokat kellett volna végeznie. Ennek során esetleg mód lett volna a fejlődési rendellenesség felismerésére, és ezt követően a terhesség megszakítására. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában