Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Közös gondolkodás az egészségért

Az unió is támogatni fogja a „Gondolkodj egészségesen!” országos programot, amelynek egyik bázisintézménye a győri Sün Balázs Óvoda. A tervek szerint a hátrányos helyzetű településeket is szeretnék bekapcsolni az egészséghálózatba.

Gülch Csaba

Jó hírrel érkezett haza Strasbourgból Bácskai Márta, aki örömét a közelmúltban megosztotta győri munkatársaival is.

Mozgás, nevelés

A „Gondolkodj egészségesen!” ötletgazdája és vezetője az Európa Tanácsban mutatta be sikerrel programját, amelynek célja, hogy már az óvoda kiscsoportjában népszerűsítsék az egészség védelmét szolgáló táplálkozást és mozgást, az egészséges életmódra nevelés lehetséges módjait, azok fontosságáról meggyőzzék a gyerekeket, szülőket, illetve konkrét támogatással segítsék azok megvalósítását.

Harmincötezer zsák

– Nagyon megragadott a győri óvónők lelkesedése, az enyémet erősítő hite, a szeptemberi egészségnap sikere. Úgy látom, a folyók városában elkötelezett munkatársakra leltem – nyilatkozta Bácskai Márta, majd elmondta, hogy tavaly országosan közel nyolcszáz óvodában harmincötezer zsákot osztottak ki. – Ezekben sok más mellett a szülőknek az egészséges életmódhoz tanácsokat kínáló füzettel, a gyerekeknek kifestőkkel, termékmintákkal irányítjuk a figyelmét a másként gondolkodásra. Strasbourgban programunk jövőjéhez támogatást ajánlottak, illetve azt, hogy több uniós tagállamban is „honosítani” fogják.

Építő partnerség

Holle Zsuzsa, a Sün Balázs Óvoda vezetője, a program győri arca szerint számukra magától értetődő volt, hogy – a Lepke és a Benedek Elek Óvodával közösen – csatlakoztak a programhoz.
– A szülők elfogadták véleményünket, magukénak érzik a nevelési feladatokat. Építő partnerség alakult ki az óvónők – nem lehet eleget hangsúlyozni szerepüket – és a családi ház között. Így hasonlóan az őszi városi nyitányhoz, programunkat tavasszal egy családi nagyrendezvénnyel zárjuk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen következetesen tudjuk megvalósítani az egészséges gondolkodásra biztató feladatainkat. Például a jövőben – a támogatók jóvoltából – nálunk az úgynevezett gyümölcsnapok nemcsak alkalmakban, hanem folyamatos kínálásban ölthetnek testet. Az igazi siker az lenne, ha a „Gondolkodj egészségesen!” programmal a hátrányos helyzetű települések óvodáit, óvodásait is tudnánk segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában