Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Különleges sütemény

<SPAN class=fekete11>A soproni Facskó Ferenctõl ezúttal megtudhatjuk, miként lehet felhasználni a vasárnapról megmaradt húslevest. </SPAN>

Miként azt is, hogyan készül az Unicum torta, és miért készíti el sokszor hibásan a gesztenyés süteményt.

Facskó Ferenc az egyetemi évei alatt tanult meg főzni. Talán a harmadik évfolyamra járhatott a Soproni Egyetem erdőmérnöki karán, amikor olyan terve volt, hogy az egyetemi előadások után hét közben terepen fog dolgozni. A kollégiumban önellátásra rendezkedett be, még az otthoni recepteket is előkereste, hogy a főzésben is önellátó legyen, és elkezdett kísérletezni a beszerzett hozzávalókkal. Az elkészült ételeket pedig a szobatársai tesztelték, illetve fogyasztották el. Az álláslehetőség nem jött össze, a főzés szeretete viszont azóta is megmaradt.

Felesége és lánya nem bánja, hogy a konyhában sokszor ő veszi át a háziasszony szerepét, és mostanság is gyakran Ferenckészíti el az ételeket. Már amikor nem étterembe járnak. Az étteremben a felszolgált ételeket megvizsgálja, ízleli. Előfordult vele nem is egyszer, hogy a látvány és az íz alapján otthon főzte meg az éttermi ételt. Általában sikerülni szokott a kísérlete. Szereti a süteményeket is, legyen szó édes vagy sós sütiről. És el is tudja készíteni őket, egyszer viszont megtörtént vele, hogy egy süteményben felcserélte a töltelékek sorrendjét. Az újított étel íze más lett, ugyanakkor ezt a gesztenyés finomságot azóta is „hibásan" készíti el. A család egyik büszkesége az Unicum torta. A nevében is benne van, ez egy különlegesség. A kevéske fűszeres ital fanyar ízt ad a tortának. A torta egyébként egy diótorta. Mind a tésztába, mind a krémbe kerül egy kis Unicum, és ettől lesz igazi csemege Facskó Ferenc süteménye. (Lásd az Unicum torta leírását.) Me g t u d j u k , Facskóék ritkán fogyasztanak vörös húst. Sokkal inkább szárnyast – csirkét és pulykát –, valamint rengeteg zöldséget. Ez utóbbiból szinte korlátlan menynyiséget. Éppen azt, amit a hűtőben találnak, legyen szó répáról, káposztáról, babról, burgonyáról. A koleszterint és kalóriát nem nagyon számolják. Bár ha faluhelyről kapnak finom disznótorost vagy disznósajtot, akkor azt persze szívesen elfogyasztják. Örülnek a kis ajándéknak, de otthon nem készítenék el. Mint ahogy a palacsintát sem. Mert hiába zárják be jól az ajtókat, az olaj szaga hamar átjárja a lakást. És hát a téli időszakban nem igazán lehet órákig szellőztetni. Ferenc, aki az erdőmérnöki diploma után még egy informatikusdiplomát is szerzett, azt mondja, az internet a sütés- főzésben is kitágította a lehetőségeket. Elegendő egy alapanyag és rengeteg ételleírást lehet találni a világhálón. És ő ki is használja gyakran ezt a lehetőséget. Igaz, munkahelyén, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán, ahol informatikát oktat, kolléganői is tudnak sütő- főző „szenvedélyéről", és gyakran cserélnek recepteket a nem mindennapi férfikoll é g á va l .

Unicum torta

Hozzávalók:
2 dkg vaj
9 db tojás
23 dkg cukormáz
12 dkg kenyérmorzsa
5–6 evőkanál Unicum
26 dkg durvára darált dió
12 dkg étcsokoládé
15 dkg eperlekvár
Máz:
10 dkg csokoládé
5–6 evőkanál Unicum
10 dkg porcukor
1 teáskanál instant kávé
1 dl tejszín

A tojássárgákat a vajjal és a cukormázzal habosra keverem. Hozzáadom az Unicumot, az olvasztott csokoládét. A habbá vert fehérjét óvatosan belekeverem. 22 cm-es tortaformában, 180 fokos sütőben kisütöm. Ha kihűlt, kettévágom és megtöltöm a lekvárral. A mázhoz a csokoládét felolvasztom, hozzáadom az Unicumot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kávét és a tejszínt. Jól kikeverem. Szobahőmérsékletűre hűtve átkenem vele a tortát. A torta mellé gyümölcssalátát is adhatunk, melyet egy kis Unicummal megbolondíthatunk. Amikor első alkalommal készítettem, a család gyanakodva nézett rám, hogy keserű likőrrel akarok ízesíteni egy édességet. A torta egy téli, szombati napon készült el. Mikor vasárnap ebédkészítés közben a torta tárolási helyére néztem, meglepődve tapasztaltam, hogy majd a fele hiányzik, pedig én még meg sem kóstoltam. Tavasszal, a lányom születésnapja közeledtével (akkor még általános iskolába járt) megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát süssek a zsúrra. Unicum torta volt a válasz. Na – gondoltam magamban – meglesz a véleménye a többi szülőnek a családunkról, hogy alkoholos süteménnyel etetjük a gyerekve n d é ge ke t . Persze, az alkohol elpárolog a sütés során a tésztából, illetve a forró mázból, csak az Unicum kellemes aromája fog átsejleni a csokoládé ízén. Ezt a tortát azért kedvelem, mert nem túlságosan édes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában