Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Lakossági fórum az építészetről

A Fertő-táj Világörökség Egyesület a legutóbbi közgyűlésén tisztújítást tartott. Az egyesület ebben az éven a tervek szerint lakossági fórumokat szervez, ahol felvilágosítást adnak: mit lehet építeni és mit nem.

P. H. L.

A tavaly megalakult tervtanács idén a lakosság tájékoztatására helyezné a fő hangsúlyt. A Fertő-táj világörökséghez tartozó településeken ugyanis szigorú szabályok vannak arra, hogy milyen házat lehet felépíteni. [namelink name="Taschner Tamás"], az egyesület titkára azt mondta, ezzel a lakosságnak szeretnének segíteni, a szabályozással ugyanis már az építkezés elején eldől: megvalósítható-e az elképzelés.
„ Az építési engedélyt továbbra is az önkormányzatok műszaki irodája adja ki, ugyanakkor a tervtanács ajánlását, véleményezést kötelező figyelembe venni”.
– A Fertő-tájnak van egyfajta látképe, hagyománya. Csak az épülhet fel, amely illeszkedik a környezetbe. Szeretnénk csatlakozni az úgynevezett Village Plusz ökoturisztikai egyezményhez. E szerint a vállalkozásoknak is környezettudatos módon kell működniük. A mezőgazdaságban használjanak lehetőség szerint minél kevesebb műtrágyát és vegyszert, a cégek pedig olyan technológiát alkalmazzanak, ami nem szennyezi a természetet – mondta a titkár.
[namelink name="Ivanics Ferenc"], az egyesület elnöke hozzátette, várhatóan februárban kiadványt jelentetnek meg a világörökség településeiről. Időrendbe szedik az adott községekben a programokat, valamint feltüntetik a látványosságokat is. A kiadványt az ország minden pontjára eljutatják, így a térségbe látogató turista felkészülten érkezhet.
Az egyesület a legutóbbi közgyűlésen tisztújítást is tartott. Így a tanács korábbi tagjának [namelink name="Kóczán Zoltán"]nak helyét [namelink name="Havas András"], Sopron alpolgármestere vette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában