Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Lángban állt a szomszéd part

Tizenöt méter magas lángok világították be tegnapra virradó éjszaka Komáromot – röpítették világgá a hírügynökségek. A Kisalföld a helyszínen érdeklődött a történtekről.

Csudai E.

Kiderült, hogy a szlovákiai Révkomárom úgynevezett régi hajógyári üzemének Duna-parti telephelyén pusztított a hatalmas tűz. Az A. L. T. részvénytársaság elnevezésű szlovákiai vállalkozás tulajdonos-vezetői udvariasan, ám mondataikat rövidre fogva adtak tájékoztatást. Éjszaka óta álltak a tűzoltók, a hatóságok a megrendelők és a sajtó megállás nélküli „kereszttüzében”. Valóban, érkezésünkkor is éppen elhagyta a telephelyet egy televíziós stáb, mögöttünk pedig már feltűnt a következő.
Chudy István cégvezető szerint csupán a tüzet okozó plazmavágó megsemmisülésével 8 millió koronás kár érte őket. Az üzemcsarnokban azonban egyéb berendezések, félkész termékek is voltak, így az épületben okozott kárral együtt 10–15 millió koronára is rúghat a veszteségük.
Obonya Sándor cégvezető arra gyanakszik, az elsődleges vizsgálatok is arra utalnak, hogy nem közvetlenül a plazmavágó lángja okozta a bajt, hanem a készülék elszívóberendezésének szűrői izzottak fel és gyulladtak be. Társaságuk kilencedik éve működik, rakodógépek alvázaihoz, tolókarjaihoz, haszonjárművekhez gyártanak alkatrészeket nyugati exportra. Izmos, 150 személynek munkát adó cégről van szó, havi árbevételük meghaladja a drága gép értékét, az elszenvedett kár nem rendíti meg őket, ráadásul biztosításuk is van. A termeléskiesés pótlása, a munka újraszervezése így sem lesz könnyű, ami pedig külön bosszantó, a szóban forgó üzem termelését áprilisban akarták áthelyezni egy másik, biztonságosabb telephelyre...
A telephelyen járva érdekességként megtudtuk, a nagy értékű, számítógép-vezérelt plazmavágót amolyan „magyaros” megoldással egy szlovákiai vállalkozó szereli össze a nemzetközi piacon található alkatrészekből. A készülék plazmát előállító része például nagy valószínűséggel amerikai gyártmány volt. A biztonsági előírásoknak nagymértékben megfelelt, gyakorlatilag kizártnak tartották, hogy tüzet okozhat – ez idáig.
– Tavaly a Duna magas vízállása miatt kellett két hetet állnia az értékes gépnek. Most, mire átköltöztettük volna, a tűzzel gyűlt meg a bajunk – jegyezte meg keserűen Obonya Sándor.
Az oltásban részt vett helyi, érsekújvári és gútai tűzoltók egyórás megfeszített munkával megküzdöttek a lángokkal, ám a mintegy 70–100 méteres, fagerendás üzemcsarnokból addigra jobbára üszkös romok maradtak. Parancsnokuk, Szabó István szerint így is legalább 5 millió korona (37 millió forint) értéket meg tudtak menteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában