Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Lázcsillapítás - mikor és hogyan?

Kell-e a lázat csillapítani, s ha igen, akkor milyen testhőmérséklet elérésekor? Hogyan kezdjünk a láz csillapításához?

Tabletta vagy hűtőborogatás?

Kell-e a lázat csillapítani, s ha igen, akkor milyen testhőmérséklet elérésekor? Hogyan kezdjünk a láz csillapításához, fizikai módszerekkel (pl. hűtő borogatás) vagy gyógyszerekkel? Általában ezek a legfőbb kérdések, melyek felmerülnek egy lázas beteget ápoló családtagban. A lázcsillapító kezelés azon a feltételezésen alapul, hogy a magas láz ártalmas, másrészt a kezeléssel csökkenthetjük, illetve megszüntethetjük ezeket a károsító hatásokat. Ugyanakkor meglepő, hogy ezek a feltételezések kísérleti úton valójában nem is bizonyítottak. Sőt, a láz tulajdonképpen a szervezet védekezési mechanizmusa a betolakodó kórokozók inváziója ellen.

A tapasztalati tények azt igazolják, hogy magas, 40 Celsius-fok feletti láz esetében – különösen gyermekeknél és idős emberek esetében – szaporodnak a lázas görcsrohamok, és megnő a légzésszám, zavartság léphet fel, az anyagcsere szintje nemkívánatos mértékben emelkedik.

Fizikai módszerek

A lázas test külső hűtését már az ókor óta alkalmazzák, számos technikája ismert. Eredményt érhetünk el fokozatosan hűtött vizű ülőfürdővel, szivacsos mosdatással, a törzs hűtőtörülközőbe csavarásával. Amennyiben a szivacsos mosdatást alkoholos oldattal végezzük, csökken a hidegrázás valószínűsége és fokozott hőelvonás érhető el.

Gyógyszerek alkalmazása

A hagyományos lázcsillapító gyógyszerek ma már egy átlagos házi patika részét képezik. Jól teszi mindenki, ha felkészül ennek szükségességére és kikéri háziorvosa véleményét, hogy melyik lázcsillapítót tartsa otthon. Igazolták például, hogy kisgyermekek esetében a lázgörcs megelőzésére gyakran nem elegendő az egyszerű lázcsillapító, de phenobarbitál és lázcsillapító kombinációval az ijesztő szövődmény hatékonyan megelőzhető. Más példa: a paracetamolról kiderült, hogy Plasmodium falciparummal fertőzött gyerekeknél a láz csökkentésével együtt sajnálatosan megnyújtotta a kórokozó vérben történő inváziójának idejét. A koszorúérbetegeknél pl. az indometacin koszorúérgörcsöt provokálhat.

Mit lehet tenni?

Az efféle gyógyszerek többsége nemcsak láz-, de fájdalomcsillapító hatással is bír. Amennyiben nem ellenjavallt, akkor a lázcsillapító gyógyszereket a betegnek rendszeres időközönként (kb. 2 óránként) kell adni, addig, amíg láza 38 °C alá nem csökken. Így jobban kivédhető a láz hirtelen visszatérése. 38 °C alatt nem szükséges lázcsillapító szedése. Amennyiben a láz nehezen csillapítható, alkalmazhatunk fizikai hűtést is. Azonban figyelni kell arra, hogy a hideg hatására hidegrázás indulhat be, ami a beteg oxigénigényét kórosan fokozhatja. Ezért tüdőbetegségben és szívbetegségben szenvedők esetében a fizikai lázcsillapítás (a hűtés) nem javasolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában